MER Merwe-Vierhavens Rotterdam: Geluidshinder en slaapverstoring voor nieuwe bewoners nog niet in beeld

Nieuws
De gepresenteerde cijfers over geluidshinder en slaapverstoring voor nieuwe bewoners Merwe-Vierhavens zijn nog niet navolgbaar.
De gepresenteerde cijfers over geluidshinder en slaapverstoring voor nieuwe bewoners Merwe-Vierhavens zijn nog niet navolgbaar. (Foto: stockphoto)

Er ligt een goed aangevuld milieueffectrapport voor de stedelijke ontwikkeling Merwe-Vierhavens in Rotterdam. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage in haar advies.

Er is op één onderdeel nog meer informatie nodig, namelijk over de geluidhinder voor bewoners. De gemeenten Rotterdam en Schiedam hadden de Commissie gevraagd de inhoud van het rapport te beoordelen.

De gemeente Rotterdam wil Merwe-Vierhavens ontwikkelen tot een gebied waar wonen, werken, onderwijs, voorzieningen en recreatie samengaan. Het is nu een havengebied met veel (haven)industrie en bedrijvigheid. De komende tien jaar komen op het Rotterdamse deel 2.760 woningen, 40.000 m2 werklocaties en 20.000 m2 aan voorzieningen. Voordat de gemeenteraden van Rotterdam en Schiedam besluiten over de bestemmingsplannen, zijn de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport.

In een eerder advies gaf de Commissie aan dat belangrijke milieu-informatie ontbrak. Er misten concrete ruimtelijke ontwerpen van de stedelijke ontwikkeling, en daarmee inzicht in de bandbreedte en onzekerheden van de milieueffecten. Deze zijn nu concreter weergegeven. Ook is goed aangegeven welke ruimte er nog is voor aanpassingen en optimalisaties.

Op een onderdeel is nog meer duidelijkheid nodig. De gepresenteerde cijfers over (ernstige) geluidshinder en slaapverstoring voor nieuwe bewoners zijn nog niet navolgbaar. De Commissie adviseert dit eerst aan te vullen en dan pas een besluit te nemen over het plan. De gemeenten hebben aangegeven dit advies over te nemen.