Vijf kunstenaars strijden om de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2024

Nieuws
Compilatie van de kunstwerken van de vijf genomineerde kunstenaars.
Compilatie van de kunstwerken van de vijf genomineerde kunstenaars. (Foto: PR Stedelijk Museum Schiedam)

De genomineerden zijn Victor Crepsley, Sebastian Haquin, Narges Mohammadi, Josse Pyl en Dion Rosina, zij maken kans op een prijs van tienduizend euro. Hun werk is tot en met 23 juni te zien in een groepstentoonstelling in Stedelijk Museum Schiedam.

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is een gerenommeerde kunstprijs voor talent tot en met 35 jaar, wonend of werkend in Nederland. De kunstenaars worden voorgedragen door scouts uit de kunst- en cultuurwereld. De lijst met oud-winnaars bevat namen als Femmy Otten, Guido van der Werve, Evelyn Taocheng Wang, Anne Geene en Özgür Kar. Kunstenaars met wie het Stedelijk Museum Schiedam nadien vaak een nauwe relatie onderhoudt, zoals blijkt uit de recente solo’s van eerdere genomineerden als Zoro Feigl en Femmy Otten. In 2022 won Salim Bayri, die werd voorgedragen door scout Abdelkader Benali.

Juryprijs en publieksprijs

In mei maakt een vakjury bekend wie de prijs van tienduizend euro wint, máár het publiek kan ook stemmen: de publieksfavoriet wint €2.500. Bezoekers kunnen hun stem achterlaten in een stembus in de tentoonstelling. Op zondag 9 juni wordt de publieksfavoriet bekend gemaakt tijdens een speciale publieksdag. De prijzen worden vanaf dit jaar beschikbaar gesteld door het Schiedamse De Groot Fonds.

Opening tentoonstelling 5 april

Voor deze editie hebben modeontwerper Duran Lantink, kunstenaar en curator Charl Landvreugd, curator Inez Piso, kunstenaar Constant Dullaart en kunstcollectief/galerie Opperclaes (Linda van der Vleuten en Bruce Tsai) kunstenaars voorgedragen. Deze vijf scouts treden op als ‘ambassadeur’ van een kandidaat en houden bij de opening van de tentoonstelling een pleidooi waarom hun kunstenaar de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs verdient. De officiële opening vindt plaats op vrijdag 5 april om 15.00 uur.