Kijken bij kunstenaars Zalmstraat

Nieuws
Samen met jongeren uit de Gorzen maakten Michel Snoep en Sjef van Duin ongeveer dertig jaar geleden het kunstwerk op de zijgevel van de school aan de Zalmstraat.
Samen met jongeren uit de Gorzen maakten Michel Snoep en Sjef van Duin ongeveer dertig jaar geleden het kunstwerk op de zijgevel van de school aan de Zalmstraat. (Foto: Inge van Haastert)

Voor het eerst houden de zeven kunstenaars van de Zalmstraat een Open Ateliers geheel op eigen initiatief, zonder het te laten samenvallen met een stedelijk of landelijk evenement met die naam. “We hopen dat het een succes wordt”, zegt Esther Zitman.

Door Kor Kegel

De zeven kunstenaars hebben hun ateliers in de voormalige Koningin Wilhelminaschool aan de Zalmstraat 27 in de Gorzen. Het is het enige gemeentelijke ateliergebouw dat nog bestaat. Eerder kwam er een eind aan de kunstenaarshuisvesting in de Westmolenstraat, Warande, Perenlaan en Mgr. Nolenslaan. De Schiedamse kunstenaars hadden het niet gemakkelijk om alternatieve werkruimte te vinden. Twee van hen moesten op hun sterfbed het leegruimen van hun atelier organiseren, te weten Sjef Henderickx en Harr Wiegman, die beiden in Tuindorp hun atelier hadden.

Kunstenaars laten aan de buurt zien wat er aan kunst wordt vervaardigd

De zeven kunstenaars van de Zalmstraat hebben allen reeds een lange staat van dienst en voor sommigen zou het ook een welhaast onmogelijke opgave zijn om met hun hele hebben en houden te verkassen. Daarom zijn ze blij dat na het vertrek van VVD-wethouder Fahid Minhas naar de Tweede Kamer niet meer zo’n druk op de kele stond. Een plan voor sloop en woningbouw werd niet doorgezet.

Onderhoud

De bewonersvereniging Schiedam-Zuid kwam op voor behoud van de atelierruimte. Het is dan ook zeer bijzonder dat gerenommeerde lokale kunstenaars nog in een ‘bedrijfsverzamelgebouw’ voor de beeldende kunst kunnen opereren. De gemeente Schiedam heeft zelfs een aanvang gemaakt met noodzakelijk onderhoud van het schoolgebouw uit 1931. Gelet op het bouwjaar zou het complex in aanmerking komen voor de status van gemeentelijk monument.

Open ateliers

Met de Open Ateliers willen de kunstenaars vooral de buurtbewoners binnenhalen en laten zien wat er allemaal in de directe woonomgeving aan beeldende kunst wordt vervaardigd.

Tijden

De ateliers staan open van 18.00 tot 21.00 uur op vrijdagavond aanstaande, zaterdag en zondag van 12.00 tot 18.00 uur.