GroenLinks: nieuwe natuur in Wensveen, ook als onteigening nodig is

Politiek
Het verplicht verkopen van onroerend goed aan de overheid zou de allerlaatste stap moeten zijn, vindt GroenLinks.
Het verplicht verkopen van onroerend goed aan de overheid zou de allerlaatste stap moeten zijn, vindt GroenLinks. (Foto: GroenLinks Zuid-Holland)

De Provinciale Statenverkiezingen komen eraan, op 15 maart 2023: we mogen stemmen op een partij die ons voor Zuid-Holland gaat vertegenwoordigen. Maar waar gaan die verkiezingen eigenlijk over? Wat wordt er besloten op provinciaal niveau? Om dat inzichtelijk te maken, plaatsen we berichtgeving online die over het provinciaal bestuur gaat. In dit bericht: GroenLinks wil meer natuur in regio Nieuwkoop, zelfs als daarvoor onteigening nodig is.

Woensdag 14 december nam Provinciale Staten Zuid-Holland het besluit om actief aan de slag te gaan met nieuwe natuur aanleggen in het gebied Westveen. Zelfs als daarvoor onteigening nodig is. GroenLinks Zuid-Holland: “Daarmee komt het doel van de provincie om 45.000 hectare beschermde natuur in 2027 te realiseren een stap dichterbij. Zuid-Holland heeft de minste natuur van alle provincies. Alleen al daarom is het belangrijk dat sterke, robuuste natuur wordt gerealiseerd. Ook voor het tegengaan van de stikstofcrisis en afnemende biodiversiteit is aanleg van meer natuur noodzakelijk.”

Zuid-Holland heeft de minste natuur van alle provincies

 GroenLinks is blij met de sturende rol die de provincie inneemt bij het aanleggen van meer natuur. “In sommige gevallen zijn er echter moeilijke besluiten voor nodig, zoals onteigening (= het verplicht verkopen van onroerend goed aan de overheid). Dit heeft grote gevolgen voor inwoners en zou de allerlaatste stap moeten zijn. Wij pleitten daarom óók voor een menselijke benadering. Waarbij in goed gesprek met inwoners naar oplossingen wordt gezocht.” Ariëtte Kasbergen, Statenlid Zuid-Holland voor GroenLinks: “Wij hebben gevraagd om in dit soort processen stevig in te zetten op het onderhouden van een goede relatie met inwoners, zelfs als er weinig te melden is. Besluiten van de overheid zouden nooit onverwachts mogen komen en lokaal draagvlak is heel belangrijk voor succes.” GroenLinks heeft ook gepleit voor hulp vanuit de provincie voor inwoners en agrariërs bij het zélf realiseren van natuur, waarmee onteigening kan worden voorkomen.