Luke Verburg naar WK veldrijden

Sport
Luke Verburg rijdt zaterdag het WK veldrijden in het West-Brabantse Hoogerheide. (Foto: Facebook)
Luke Verburg rijdt zaterdag het WK veldrijden in het West-Brabantse Hoogerheide. (Foto: Facebook)

Luke Verburg heeft het druk, druk, druk. Na het zilver op het Nederlands kampioenschap veldrijden leunt de jonge Schiedammer niet voldaan achterover. Er wachtte en wacht hem in de slotweken van het cross-seizoen nog enkele krachtmetingen, die er toe doen.

Zoals? Zondag reed hij in het Franse Besançon een wereldbekerwedstrijd en zes dagen later wacht in het Brabantse Hoogerheide het wereldkampioenschap. En dan te bedenken, dat hij donderdag terugkeerde van een Spaans ‘uitstapje’ om een dag later met de fiets achterop naar Frankrijk te rijden. Hij beschouwt dat als een tussendoortje, want het WK voor eigen publiek boeit het meest. “Supermooi en ook een leuke ervaring”. Die mondiale test komt op het juiste moment. Met het zilver keerde ook het goede gevoel terug. “Dat NK was eindelijk weer eens een wedstrijd waarin alles goed ging. Dat geeft een boost en vertrouwen.”  Met Nederlands kampioen Tibor del Grosso en vier andere leeftijdgenoten rijdt hij het WK. Niet in elkaars dienst, zoals in wegkoersen. “Dat lukt bij cross niet zo makkelijk.” Dus gaat ieder voor zich en Verburg in een peloton van veertig concurrenten op weg naar een reprise van het NK-succes. Het zou zomaar zijn laatste optreden in de modder en over zanderige heuveltjes kunnen zijn. Hij noemt het “het moment van keuzes maken. Ik heb voor dat fietsen zoveel dingen moeten laten schieten, dat het tijd wordt voor een inhaalslag.” Of de fiets dan helemaal aan de kant gaat, weet hij nog niet. “Eerst volgt nu het wegseizoen. Als dat lekker loopt kies ik mogelijk voor de weg.” Nu eerst nog even pieken op het WK. “Ik heb er zin in.”

De grote generale in Besançon leverde winst op voor de Nederlandse kampioen Del Grosso. Verburg eindigde ruim drie minuten later als 29e