‘Ongeslagen en dat willen we blijven’

Sport
Schiedam bleef in de voorlaatste wedstrijdronde ongeslagen, werd kampioen en vierde dat uitbundig. (Foto: PR)
Schiedam bleef in de voorlaatste wedstrijdronde ongeslagen, werd kampioen en vierde dat uitbundig. (Foto: PR)

Zaalhockey. Voor de één is het niet meer dan een aangename invulling van de winsterstop. Voor de ander een bloedserieuze bezigheid. Maar sporters zouden geen sporters zijn als het-willen-winnen zou ontbreken. Zo ook bij de dames van HC Schiedam. Het leverde het kampioenschap op.

Met nog een ronde van twee wedstrijden te gaan maakt winst of verlies het verschil niet meer. De formatie van coaches Kees Wortmann en Frank Middelhoek is ongeslagen en heeft negen punten voorsprong op de nummer twee. Maar is nog wel zo gedreven om, zoals aanvoerder Iris Schouten het noemt “voor een clean sheet” te gaan. “Eigenlijk gingen we niet eens voor de titel. Gewoon een paar maandjes lekker binnen ballen. Zelf vind ik dat zaalhockey een leuke bezigheid. Het is zo heel anders dan op het veld. Het is ook een goede leerschool. Met techniek op de vierkante meter en een hoge handelingssnelheid. Vooral ook een teamspelletje, want met louter individuele krachten red je het niet. Toen dat allemaal leek te kloppen en we de competitie goed begonnen, gaf dat meteen het gevoel, dat er wel meer in zou zitten dan zomaar een anonieme rol”. Het levert de HCS-vrouwen promotie op naar het op één na hoogste zaalniveau. Met tegenstanders als HGC en Leonidas.

Plus het gevoel, dat in de zaal het collectief hechter werd. Dat nemen ze mee naar het veld waar Voordaan op 5 maart de eerste tegenstander is. Beiden bevolken de middenmoot. Dat is een hele geruststelling. “We willen niet meer tegen degradatie vechten”, wijst Schouwstra naar vorig seizoen toen de nabijheid van de rode streep lang voor onrust zorgde. “We zijn gaandeweg gegroeid. Als de groei blijft, we hard werken, de concentratie optimaal is en we het spelletje goed uitvoeren, dan zijn we op zijn minst een stabiele middenmoter.”