Stephan Bronwasser: ‘Het was pittig’

Sport
Stephan Bronwasser (links) liep de Rotterdam Marathon vorig jaar samen met PPSC-clubgenoot Emil van Schie. (Foto: PR)
Stephan Bronwasser (links) liep de Rotterdam Marathon vorig jaar samen met PPSC-clubgenoot Emil van Schie. (Foto: PR) (Foto: )

Na een ongekende hoeveelheid kruisbandoperaties hebben zijn artsen en de fysio Stephan Bronwasser geadviseerd om voetbal te vergeten. Van een tweede marathon komt het dit jaar ook al niet: hij revalideert nog van weer een medische ingreep.

Maar, heeft hij zich voorgenomen, die tweede komt er. En beter voorbereid dan in de aanloop naar zijn Rotterdamse debuut in 2023, die hij liep met PPSC-clubgenoot Emil van Schie. “Die training was povertjes”, kijkt hij terug. “We hebben een keertje 25 kilkometer gelopen. Ook hadden we allebei een beetje last van de knieën.” Toch haalde hij de Coolsingel. Op zijn laatste benen lopend.

“Tot 28 kilometer ging het redelijk makkelijk”, voelde hij. “Daarna ben ik alleen maar bezig geweest met het coachen van mezelf: blijf gaan, blijf doorlopen, je moet het halen”. Pas in de weken erna en veel complimentjes ging hij zich realiseren welke prestatie hij in de Maasstad geleverd had. 

Nog 18 dagen tot Rdam marathon

“Dan vraag je je toch af: wat heb ik eigenlijk gedaan om zoveel schouderklopjes te krijgen. Dat besef je onderweg niet  Daar ben je met jezelf bezig en in trans. Met de blik op oneindig. Met slechts één doel: de Coolsingel in zicht krijgen. Het was zó pittig. Het voelde als één van de zwaarste dingen, die ik lichamelijk ooit heb meegemaakt.”

“Ik ben blij, dat ik er vanaf ben”, hoorde hij op de meet tegen zichzelf, en met de laatste adem die nog over was, zeggen. Het werd echter toch geen “en nooit weer”. Stephan Bronwasser gaat op herhaling. “Niet dit jaar. Eerst moet die kruisband herstellen. Maar in december ga ik toch weer proberen om een ticket te scoren. En me daarna beter voorbereiden dan vorig jaar. “