Waterpoort krijgt steeds meer allure

Algemeen
Olaf Hanno laat in het Delta Hotel met trots weten, dat de vier elektrische sloepen eigendom zijn geworden van Waterpoort (Foto Peter Spek).
Olaf Hanno laat in het Delta Hotel met trots weten, dat de vier elektrische sloepen eigendom zijn geworden van Waterpoort (Foto Peter Spek). (Foto: )

Peter Spek

Lekker dobberen over de Vaart

Waterpoort Vlaardingen krijgt steeds meer allure. Het bezoekerscentrum aan de Broekkade met het van oorsprong historische zeilend vrachtschip de Theodora als trekpleister aan de Vlaardinger Vaart, krijgt steeds meer toeloop van recreanten. Zij gaan via dit punt de omgeving per voet, fiets of boot verkennen.

VLAARDINGEN – En daarmee is Olaf Hanno, initiatiefnemer van Waterpoort Vlaardingen erg blij mee. “Waterpoort wordt in deze omgeving steeds bekender en een pleisterplaats voor recreanten”, zegt Olaf Hanno, die met zijn team klaar staat voor het nieuwe zomerseizoen.

Prachtige zomer

“Als het weer zo’n prachtige zomer wordt als vorige jaar, is het volop genieten aan de Vlaardinger Vaart en dat kan bij ons met onder andere een vaartochtje maken in één van de vier elektrische sloepen over de prachtige wateren in deze regio.” Vooral die vier sloepen zijn het onderwerp van gesprek op de derde schippersborrel, die Olaf Hanno afgelopen vrijdagmiddag in het Delta Hotel organiseerde voor de veertig bedrijven en organisaties die Waterpoort ondersteunen. Trots liet hij weten, dat hij sinds kort ook eigenaar is geworden van deze vier sloepen. “Via een donatie van het De Groot Fonds hebben wij kans gezien deze vier sloepen te kopen. Nu komen alle inkomsten naar ons toe, voorheen ging bijna al het geld naar de eigenaar, terwijl wij er erg veel arbeid in staken”, zegt Olaf. Om de kwaliteit van Waterpoort te verhogen, is een leger vrijwilligers onlangs bezig geweest om de aanlegsteiger met 18 meter te verlengen. “Dat geeft dagjesmensen met boten nog meer de gelegenheid een bezoekje te brengen aan Vlaardingen.” Olaf Hanno weet ook steeds meer organisaties aan Waterpoort te binden. “Het even verderop aan de Vlaardinger Vaart gelegen restaurant Vlietzicht gaat speciale vis arrangementen ontwikkelen om het aantrekkelijk te maken om met de sloep een vaartochtje te maken en aan te leggen bij deze horeca-onderneming, een mooie aanvulling op ons programma.” Verder wordt de samenwerking met de organisatie van de Survivalrun geïntensiveerd. “Vorig jaar maakten de deelnemers gebruik van de Theodora en ook dit jaar fungeert het historisch zeilschip weer als een gevreesde hindernis.” De Theodora zelf is door de vrijwilligers voor de zomer gereedgemaakt. “Onder leiding van Cees-Jan van Heijzen is er volop onderhoud gepleegd. Wij zijn verplicht tegenover onze geldschieters om het zeilschip in goede staat te houden”, zegt de Vlaardinger. Het bezoekerscentrum op de Theodora krijgt steeds meer aanloop. Hij besluit: “In het schip zijn diverse audiovisuele presentaties te zien, en is er een boordbibliotheek met informatie over de Broekpolder en Midden-Delfland en een unieke boat & bed gelegenheid in de oude schippershut in het achteronder. Op het schip kan je verder terecht om te zien wat er allemaal te beleven is in de omgeving.”