Eindelijk zicht op het herstel van de in verval geraakte Sprijpanden

Algemeen
De sterk in verval geraakte Sprijpanden aan de Westhavenkade, een doorn in het oog van veel Vlaardingers, worden gerenoveerd gelijktijdig met de ontwikkeling van het Museumkwartier.
De sterk in verval geraakte Sprijpanden aan de Westhavenkade, een doorn in het oog van veel Vlaardingers, worden gerenoveerd gelijktijdig met de ontwikkeling van het Museumkwartier. (Foto: Peter Spek)

Het gaat er nu toch langzaam naar uitzien, dat de al tientallen jaren leegstaande Sprijpanden aan de Westhavenkade gerenoveerd gaan worden. De voormalige visserijpakhuizen, die gebruikt werden in de tijd dat Vlaardingen zich ontpopte als een echte visserijstad, kwamen later echter leeg te staan door het vertrek van de visserij uit de stad. 

Door Peter Spek

Vlaardinger Bram Sprij, eigenaar van een meubelfabriek, kocht de panden en ging er meubels fabriceren. Vele jaren hebben mannen en vrouwen gewerkt in deze panden, maar na het vertrek van Bram Sprij en door enkele felle uitslaande branden, zijn de monumentale panden in ernstig verval geraakt. Maar nu de plannen voor verbouw en nieuwbouw in het Museumkwartier vaste vormen gaat krijgen, worden ook de Sprijpanden in de plannen meegenomen. “Het Museumkwartier bestaat uit twee delen; bestaande bouw en nieuwbouw. De bestaande bouw, de monumentale panden aan de Westhavenkade, worden hersteld, gerenoveerd en gerestaureerd. Dat wordt uitgevoerd door Steenvlinder”, zegt Martin Verheijen, ontwikkelaar bij BPD. “In de monumentale panden komen om en nabij vijftig kluswoningen. In het binnengebied, het gebied achter de monumentale panden, een stuk of tachtig grote en kleinere eengezinswoningen en appartementen, voor verschillende doelgroepen.” 

Levendigheid

Door de aanpak van dit gebied ontstaat er weer levendigheid op de Westhavenkade. “Daarnaast komt er in het gebied veel ruimte voor groen. Zo is één van de stegen volledig groen ingericht. Het plein rondom de Boetschuur is het centrale punt in de wijk. De Boetschuur krijgt een maatschappelijke functie met daghoreca. Het hele gebied blijft autoluw”, liet Martin Verheijen onlangs weten op een informatieavond over dit gebied. 

Kwakkelsteinplein

“Aan de randen van het Museumkwartier komen grotere woningen met een tuin. Binnen in het gebied komen kleinere woningen. Rondom het Kwakkelsteinplein komen appartementen. Woningen aan de randen krijgen een berging in de tuin. De woningen binnen in het gebied krijgen een gezamenlijke fietsenstalling en voldoende bergruimte in huis. Alle woningen worden koopwoningen. De verkoop start naar verwachting in het tweede kwartaal van 2023. De verwachting is dat de bouw in het vierde kwartaal van 2023 begint.”