Drie gouden en twee zilveren medailles voor zwemster Sandra Don

Algemeen
Met trots laat brandweervrouw Sandra Don haar vijf medailles zien behaald op de World Police & Fire Games in Rotterdam.
Met trots laat brandweervrouw Sandra Don haar vijf medailles zien behaald op de World Police & Fire Games in Rotterdam. (Foto: UWM/PS)

Met niet minder dan drie gouden en twee zilveren medailles kwam Sandra Don terug van World Police & Fire Games, die vorige week werden gehouden in Rotterdam. Een sportevenement bestemd voor brandweermannen en vrouwen, politie- en ambulancemedewerkers. In de Maasstad kwamen niet minder dan 5500 sporters in actie op diverse sportonderdelen, waarbij het meedoen belangrijker was dan het winnen.

Door Peter Spek

Ook voor de in Vlaardingen geboren en getogen Sandra Don. Zij kwam uit op het zwemmen. “Inderdaad was het meedoen belangrijker dan het winnen, maar als je eenmaal in het water ligt, wil je toch wel winnen. Sandra Don won de gouden medailles op de 50 en 100 meter vrije slag en op de 50 meter vrije slag in de estafette en de zilveren medailles op de 50 en 100 meter meter rugslag.

Mooi resultaat

“Een mooi resultaat”, laat Sandra Don na afloop weten. “Mijn voorbereiding op deze World Police & Fire Games waren niet zo optimaal. Ik heb corona gehad en dat heeft een aanslag gepleegd op mijn conditie en dat merkte ik op de wedstrijden in Rotterdam.” De inmiddels sinds kort in Geervliet wonende Sandra Don, maar werkzaam bij de brandweer in Vlaardingen, begon niet helemaal onvoorbereid aan de strijd. 

Voorafgaande aan deze World Police & Fire Games heb ik enkele keren in de week in het zwembad De Kulk getraind

“Voorafgaande aan deze World Police & Fire Games heb ik enkele keren in de week in het zwembad De Kulk getraind op de diverse onderdelen en dat gaf toch een lekker gevoel.” Sandra Don heeft een zwemverleden bij VZC, de voorloper van de huidige zwemvereniging ZVVS. “Van mijn achtste tot mijn achttiende ben ik wedstrijdzwemsters geweest bij VZC en later zweminstructeur bij deze club, maar dan praat ik uit de tijd van het Kolpabad.” 

Brandweer

Na die periode kwam ik heel toevallig via mijn man in contact met het werk bij de brandweer en dat vond ik wel een weer een mooie uitdaging. “Stap voor stap heb ik cursussen gevolgd en er uiteindelijk ook mijn beroep van kunnen maken.” Sandra Don werkt nu als preventiemedewerkster bij de regionale brandweer. “Heel leuk werk om mensen te wijzen op brandveiligheid, in woningen en bedrijven.” Naast Sandra Don kende de Vlaardingse zwemvereniging nog meer medewerkers aan deze World Police & Fire Games.

ZVVS-scheidsrechter Diana Dutilh fungeerde als hoofdscheidsrechter bij het waterpolo. De Vlaardingse was net terug uit Straatsburg waar zij de finale floot bij World League mannen, een eervolle uitnodiging voor Diana Dutilh en zij was de eerste vrouwelijke scheidsrechter ooit die de finale floot van de World League Waterpolo mannen die ging tussen de Verenigde Staten en Italië. Zij had eerder op het toernooi in Straatsburg ook al de halve finale tussen Italië en Spanje gefloten. Na eerdere successen zoals fluiten tijdens de Olympische Spelen in Rio, is dit wel haar scheidsrechters hoogtepunt tot op dit moment. Verder waren Karin Stein en Mariëlla Danse van ZVVS actief als vrijwilligster bij deze World Police & Fire Games.