Het langst zittende Tweede Kamerlid, de in Vlaardingen geboren Kees van der Staaij, knipt het lint door, waarna de bewoners over de rode loper naar binnen gaan.
Het langst zittende Tweede Kamerlid, de in Vlaardingen geboren Kees van der Staaij, knipt het lint door, waarna de bewoners over de rode loper naar binnen gaan. (Foto: Kor Kegel)

Officieel geopend zorggebouw Uitzicht zorgt dat ouderen niet uit zicht raken

Algemeen

Een jaar na de ingebruikname is het zorggebouw van Uitzicht vrijdag driemaal officieel geopend, eerst tweemaal door SGP-kamerlid Kees van der Staaij en later op de dag door de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit.

Door Kor Kegel

Dat het driemaal plaats vond, had te maken met de regie die niet alle bewoners tegelijk in de feesttent wilde onderbrengen. Voor het ochtendprogramma werden eerst de bewoners van de afdelingen Visbank en Kuiperij uitgenodigd alsmede bewoners van het oude woongebouw. Daarna kwamen de bewoners van de afdelingen Touwbaan, Taanderij en Boetschuur alsmede andere bewoners van het woongebouw.

Corridor

Na de eerste toespraken knipte Kees van der Staaij met een grote schaar het lint door, wat hij na de tweede sessie nogmaals deed met een ander lint. Beide keren gingen de bewoners over de rode loper de corridor binnen, een ruime glazen gang die het oude woongebouw verbindt met het vorig jaar opgeleverde zorggebouw aan de zijde van de Holysingel.

“De namen van de afdelingen herinneren aan het visserijverleden van Vlaardingen,” sprak Teunis Stoop, bestuurder van Cedrah, de koepel die in Zuid-Holland en Zeeland tien zorglocaties op reformatorische grondslag beheert. Het Vlaardingse Uitzicht is daar een van. Teunis Stoop schetste de lange voorgeschiedenis van de uitbreiding van Uitzicht. In 1974 werd de eerste flat van Uitzicht gebouwd, in 1988 de tweede. Er waren al eerder plannen om een deel van het complex te vervangen, maar omdat er financieel lastige tijden aanbraken werden deze in 2004 en 2010 stopgezet. Zelfs was er een periode dat het zelfstandig voortbestaan van Uitzicht onzeker was en de provincie Zuid-Holland op sluiting aandrong.

Scepsis

 Uiteindelijk mocht Cedrah verder met Uitzicht en werd sloop en nieuwbouw ten derde male in gang gezet. “Toen ik in 2014 aantrad, was er onder bewoners en personeel weinig geloof meer in verbetering. Zelfs toen de eerste paal geslagen was, was er nog scepsis,” zei hij.

Vorig jaar werd dan het nieuwe zorggebouw opgeleverd, enkele weken geleden gevolgd door de corridor, brasserie De Kombuis en het servicecentrum. “Die corridor is een prachtige verbinding tussen beide gebouwen,” zei Marianne de Vries, die sinds een jaar regiomanager van Cedrah is en dus de bouwfase niet meegemaakt heeft. “De corridor is een fysieke verbinding. Maar hij brengt ook het contact op gang tussen de bewoners van beide gebouwen.” Dat onderlinge contact was voorheen allesbehalve vanzelfsprekend, klonk tussen de regels door.

Kees van der Staaij, in 1968 in Vlaardingen geboren, feliciteerde de bewoners, vrijwilligers en medewerkers met het mooie moderne en frisse gebouw, waar ze zich ongetwijfeld thuis zullen voelen. Over de naam Uitzicht zei hij dat het toch heel anders zou zij als er een spatie tussen beide lettergrepen zou staan: “De politiek moet zorgen dat de ouderen niet uit zicht raken.”

Uitzicht zorgt daar ook voor, zei hij. “Het verschil tussen politiek en zorg is dat vergaderingen in de Tweede Kamer best korter mogen duren en dat mensen die in de zorg werken juist tijd tekortkomen. De politiek moet zijn best doen door te zorgen voor voldoende geld voor de zorg.”

Na het zingen van psalmen en een meditatie onder leiding van dominee Cornelis Jan Droger van de Christelijke Gereformeerde Kerk in Vlaardingen was het aan de Commissaris van de Koning om de fontein in de gloednieuwe binnentuin van Uitzicht te onthullen. “Goed dat er in Vlaardingen weer een nieuw woonzorgcomplex wordt geopend,” sprak Jaap Smit. “Een plek waar mensen waardig ouder kunnen worden en met respect worden behandeld, in alle situaties.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
207.000 euro voor onderzoek behandeling long-COVID klachten Algemeen 25 nov, 14:23
Afbeelding
Foto van de week: ‘Huiskamerplaatjes’ Algemeen 25 nov, 12:34
Afbeelding
Zes auto’s beschadigd bij flinke autobrand in Vlaardingen 112-nieuws 25 nov, 11:07
Afbeelding
Familie schenkt dagboek uit Hongerwinter aan Stadsarchief Historie 25 nov, 10:40
Afbeelding
Bijzonder boekje 100 plaatsen in Vlaardingen die je beslist moet bezoeken Algemeen 24 nov, 16:41
Afbeelding
Veelzijdige Henk Poort zingt het American Songbook in Stadsgehoorzaal Algemeen 24 nov, 14:23
Afbeelding
Ontroerend verhaal over hun vader Algemeen 24 nov, 12:34
Afbeelding
Forse stijging aantal e-step boetes in Zuid-Holland Algemeen 24 nov, 12:15
Afbeelding
Kort nieuws uit Vlaardingen Algemeen 24 nov, 10:10
Afbeelding
Ingezonden brief: ‘Kenteken invoeren met parkeren én een bonnetje?’ Algemeen 24 nov, 08:45
Afbeelding
Kerstmarkt in Vlaardingen 2022 Algemeen 23 nov, 14:47
Afbeelding
Het is een hard gelag om na zes jaar met ziel en zaligheid een doel na te streven in het zicht van de haven te stranden Algemeen 23 nov, 14:23
Afbeelding
‘De prijs van cacao is veel te laag voor een cacaoboer om van te leven’ Algemeen 23 nov, 13:31
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief