Het langst zittende Tweede Kamerlid, de in Vlaardingen geboren Kees van der Staaij, knipt het lint door, waarna de bewoners over de rode loper naar binnen gaan.
Het langst zittende Tweede Kamerlid, de in Vlaardingen geboren Kees van der Staaij, knipt het lint door, waarna de bewoners over de rode loper naar binnen gaan. (Foto: Kor Kegel)

Officieel geopend zorggebouw Uitzicht zorgt dat ouderen niet uit zicht raken

Algemeen

Een jaar na de ingebruikname is het zorggebouw van Uitzicht vrijdag driemaal officieel geopend, eerst tweemaal door SGP-kamerlid Kees van der Staaij en later op de dag door de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit.

Door Kor Kegel

Dat het driemaal plaats vond, had te maken met de regie die niet alle bewoners tegelijk in de feesttent wilde onderbrengen. Voor het ochtendprogramma werden eerst de bewoners van de afdelingen Visbank en Kuiperij uitgenodigd alsmede bewoners van het oude woongebouw. Daarna kwamen de bewoners van de afdelingen Touwbaan, Taanderij en Boetschuur alsmede andere bewoners van het woongebouw.

Corridor

Na de eerste toespraken knipte Kees van der Staaij met een grote schaar het lint door, wat hij na de tweede sessie nogmaals deed met een ander lint. Beide keren gingen de bewoners over de rode loper de corridor binnen, een ruime glazen gang die het oude woongebouw verbindt met het vorig jaar opgeleverde zorggebouw aan de zijde van de Holysingel.

“De namen van de afdelingen herinneren aan het visserijverleden van Vlaardingen,” sprak Teunis Stoop, bestuurder van Cedrah, de koepel die in Zuid-Holland en Zeeland tien zorglocaties op reformatorische grondslag beheert. Het Vlaardingse Uitzicht is daar een van. Teunis Stoop schetste de lange voorgeschiedenis van de uitbreiding van Uitzicht. In 1974 werd de eerste flat van Uitzicht gebouwd, in 1988 de tweede. Er waren al eerder plannen om een deel van het complex te vervangen, maar omdat er financieel lastige tijden aanbraken werden deze in 2004 en 2010 stopgezet. Zelfs was er een periode dat het zelfstandig voortbestaan van Uitzicht onzeker was en de provincie Zuid-Holland op sluiting aandrong.

Scepsis

 Uiteindelijk mocht Cedrah verder met Uitzicht en werd sloop en nieuwbouw ten derde male in gang gezet. “Toen ik in 2014 aantrad, was er onder bewoners en personeel weinig geloof meer in verbetering. Zelfs toen de eerste paal geslagen was, was er nog scepsis,” zei hij.

Vorig jaar werd dan het nieuwe zorggebouw opgeleverd, enkele weken geleden gevolgd door de corridor, brasserie De Kombuis en het servicecentrum. “Die corridor is een prachtige verbinding tussen beide gebouwen,” zei Marianne de Vries, die sinds een jaar regiomanager van Cedrah is en dus de bouwfase niet meegemaakt heeft. “De corridor is een fysieke verbinding. Maar hij brengt ook het contact op gang tussen de bewoners van beide gebouwen.” Dat onderlinge contact was voorheen allesbehalve vanzelfsprekend, klonk tussen de regels door.

Kees van der Staaij, in 1968 in Vlaardingen geboren, feliciteerde de bewoners, vrijwilligers en medewerkers met het mooie moderne en frisse gebouw, waar ze zich ongetwijfeld thuis zullen voelen. Over de naam Uitzicht zei hij dat het toch heel anders zou zij als er een spatie tussen beide lettergrepen zou staan: “De politiek moet zorgen dat de ouderen niet uit zicht raken.”

Uitzicht zorgt daar ook voor, zei hij. “Het verschil tussen politiek en zorg is dat vergaderingen in de Tweede Kamer best korter mogen duren en dat mensen die in de zorg werken juist tijd tekortkomen. De politiek moet zijn best doen door te zorgen voor voldoende geld voor de zorg.”

Na het zingen van psalmen en een meditatie onder leiding van dominee Cornelis Jan Droger van de Christelijke Gereformeerde Kerk in Vlaardingen was het aan de Commissaris van de Koning om de fontein in de gloednieuwe binnentuin van Uitzicht te onthullen. “Goed dat er in Vlaardingen weer een nieuw woonzorgcomplex wordt geopend,” sprak Jaap Smit. “Een plek waar mensen waardig ouder kunnen worden en met respect worden behandeld, in alle situaties.”

Afbeelding
De tol keert terug in Vlaardingen Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Bomen en knoppenwandeling zondag in de Broekpolder Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Provincies: maak van geschenkwoningen Watersnoodramp een rijksmonument Algemeen 1 feb, 20:31
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst over sanering en herinrichting deel Broekpolder Algemeen 1 feb, 14:46
Afbeelding
De kracht van vrouwen moet meer zichtbaar worden Algemeen 1 feb, 14:23
Afbeelding
Morgenavond een spannende slag om Ruytenburcht in de raadzaal Algemeen 1 feb, 12:34
Afbeelding
Nieuws in het kort uit Vlaardingen Algemeen 1 feb, 10:01
Afbeelding
Oproep hulpgoederen voor Oekraïne Algemeen 1 feb, 07:18
Afbeelding
Column door Peter Spek: De Bikkersbus Algemeen 31 jan, 16:15
Afbeelding
Open Huis van Food Innovation Academy smaakt naar meer Algemeen 31 jan, 15:36
Afbeelding
Robert Verbeek terug in de polder Sport 31 jan, 07:32
Afbeelding
Pollux' ziekenboeg is bijna leeg Sport 30 jan, 14:23
Afbeelding
Sport in het kort Vlaardingen Sport 30 jan, 12:34