Fietspad onder A4 soms een ijsbaan

Algemeen
Bij ijsvorming werd het fietspad onder de A4-viaducten afgesloten en moesten fietsers lopend verder over de stoep. (Foto: UWM/gsv)
Bij ijsvorming werd het fietspad onder de A4-viaducten afgesloten en moesten fietsers lopend verder over de stoep. (Foto: UWM/gsv) (Foto: )

Al tal van jaren is het in regentijd een natte boel op het fietspad, dat onder de viaducten van de A4 de Vlaardingse Burgemeester Heusdenslaan met de Schiedamse Hargalaan verbindt. Het water is afkomstig van het erboven gelegen verkeersplein.

Rijkswaterstaat komt nu in actie, kondigt het in een recent bouwbericht over de aanleg van de Blankenburgverbinding aan, en gaat de gemankeerde waterafvoer van het Kethelplein herstellen. Als het lukt zal dat voor fietsers veel ongemak wegnemen. In een vorstperiode werd het natte asfalt namelijk een ijsbaan. Om glij- en valpartijen te voorkomen werd vervolgens het fietspad met hekken afgesloten. Fietsers en scooterrijders, waaronder veel scholieren die van ene naar de andere stad rijden om onderwijs te volgen, moesten hun weg over de ernaast gelegen betegelde en wel droge stoep vervolgen. Officieel moesten ze die honderd meter lopend afleggen. Menigeen lapte dat aan de laars.

Door deze krant daarop aangesproken, vertelde een woordvoerder van de gemeente Schiedam, dat dat ongemak geen zaak van Schiedam was. “We hebben het al eerder onder aandacht van Rijkswaterstaat gebracht en zullen dat nogmaals doen.” Onze redactie meldde zich ook bij RWS en kreeg (“met veel dank voor uw betrokkenheid”) te horen, dat, zo werd ons verzekerd, “een medewerker de situatie zou gaan beoordelen. Als de veiligheid in het geding komt, volgt zo spoedig mogelijk reparatie.”

Omvangrijk karwei

Dat gaat in april gebeuren. Volgens het bouwbericht gaat RWS, die het een omvangrijk karwei noemt, de afwatering vernieuwen. Het moet mede de wateroverlast op het fietspad een halt toeroepen, Om de werkzaamheden uit te voeren gaat het Kethelplein vier nachten dicht en volgt tevens een weekendafsluiting.