Beeldend kunstenaar Jan de Winter (83) overleden

Nieuws

Beeldend kunstenaar Jan de Winter is op maandag 17 oktober omstreeks 6.30 uur in de morgen op 83-jarige leeftijd overleden, thuis in zijn woning aan de Landstraat, waar zijn zussen en zijn zoon Frans hem de laatste zorg boden. Ze maakten het mogelijk dat Jan de laatste dagen nog van een aantal Vlaardingers afscheid kon nemen.

Door Kor Kegel

Jan de Winter, in Vlaardingen geboren op zaterdag 5 augustus 1939, is hier altijd blijven wonen. Tot 1962 volgde hij de kunstacademie in Rotterdam, maar naar eigen zeggen leerde hij meer als glazenier bij een bedrijf in Schiedam. Hij werd bekend door zijn schilderkunst en glas-in-loodvensters en ontwikkelde zich ook als beeldhouwer.
Een van zijn bekendste werken is sinds 2007 bevestigd boven de hoofdingang van het Groen van Prinstererlyceum aan de Rotterdamseweg. Dat is het glas- en koperreliëf ‘Vuur, water en energie’. Het ornament is in 1970 ontworpen voor het Gemeentelijk Energie- en Waterbedrijf (GEWB) aan de Hoflaan. Na de sloop van het gebouw kon schooldirecteur Bram Keizerwaard het kunstwerk redden en een belangwekkende nieuwe plaats geven.

Onder andere In het kader van de contra prestatieregeling van Vlaardingen heeft Jan de Winter ook vele schilderwerken gemaakt die via de kunstuitleen van Vlaardingen hun weg aan de muren van vele Vlaardingers hebben gevonden.