Woningen voor Oekraïense vluchtelingen vorderen gestaag

Nieuws
Een aantal woningen op Mrija.
Een aantal woningen op Mrija. (Foto: ) Foto Frans Assenberg.)

Momenteel wordt hard gewerkt aan de bouw van de beoogde 387 woningen bij De Vergulde Hand. Het is de bedoeling dat er straks duizend vluchtelingen tot juli 2026 een veilig onderkomen vinden.

Op een stuk grond ongeveer ter grootte van een paar voetbalvelden reed in november 2022 achter de bekende boerderij ‘De Vergulde Hand’ aan de Maassluissedijk een aantal vrachtwagens met grond heen en weer. Bulldozers transporteerden de aarde verder het terrein op. Daarmee werd de start gegeven voor de bouw van tijdelijke woningen, vroeger ook ‘noodwoningen’ genoemd.
Het heeft te maken met de oorlog die de baas van Rusland heeft ontketend door het land van buurman Oekraïne met militair geweld binnen te vallen. Mannen, vrouwen, kinderen maakten dat ze het land uitkwamen. Ze gingen onder andere naar Nederland. De Oekraïense vluchtelingen die zich in Rotterdam melden werden voor een opvangplek naar een locatie in de regio gebracht. Ook in Vlaardingen werden deze ontheemden opgevangen. In het inmiddels lege gebouw van Unilever ‘Casanova’ geheten aan de Deltaweg vonden ze voor even een onderkomen.

Burgemeester Bert Wijbenga zegt erover: “Enkele maanden na het uitbreken van de oorlog zijn wij samen met het Rijk aan de slag gegaan om deze bijzondere plek aan de rand van onze stad te realiseren. Ik ben enorm blij dat wij mensen een plek kunnen geven waar ze als het nodig is tot medio 2026 prettig kunnen wonen, werken en naar school kunnen gaan. De Oekraïense vluchtelingen willen niets anders dan een een veilig land zonder oorlog. Een Oekraïne waar kansen, mogelijkheden en een positieve toekomst is voor de bevolking. Laten we ons daaraan blijven vasthouden.” De grote vraag en het probleem is natuurlijk dat je wel weet wanneer een oorlog begint, maar niet wanneer die eindigt. En wat als Oekraïne verliest?

De verwachting is dat binnenkort de eerste bewoners hun woningen kunnen betrekken

Basisschool

Momenteel wordt hard gewerkt aan de bouw van de beoogde 387 woningen die spoedig verloopt. Het is de bedoeling dat er straks 1000 vluchtelingen tot juli 2026 een veilig onderkomen vinden. 

De landelijke overheid is de geldschieter van dit project dat als een soort wijk de Oekraïense naam ‘Mrija’ draagt dat vrijheid, betekent. De verwachting is dat binnenkort de eerste bewoners hun woningen kunnen betrekken.
Naast woningen komt er ook een basisschool met een gymzaal en twee gemeenschappelijke gebouwen. Hier kunnen mensen elkaar ontmoeten en kunnen zij ook indien nodig een huisarts bezoeken of andere voorzieningen gebruiken. Het is vooralsnog onduidelijk wat er zal gebeuren als de oorlog in Oekraïne voort zal duren.

Voorlopig ontwikkelt het project Mrija zich gunstig en komen de huizen gereed waarmee Vlaardingen, al is het via de rijksoverheid, een mooie bijdrage levert aan de ellende die sinds februari vorig jaar in het oosten van Europa is ontstaan.

Legende

De typering ‘De Vergulde Hand’ van de boerderij stamt uit een oude legende. Er werd lang geleden ingebroken waarbij een inbreker zijn hand onder een opgeschoven raam stak.

De boerin die dat zag twijfelde geen moment, pakte een bijl en hakte de hand af. Meteen klonk er aan de buitenzijde van het raam een rauwe kreet en de schim van de man die ijlings in de duisternis verdween! De afgehouwen hand werd boven de deur van de woning opgehangen. Later werd de hand vervangen door een vergulde gevelsteen. (Is er nog te bewonderen!)