Expositie in Vaartland vindt haar ontstaan in oude boerderij eind Holyweg

Spelen deed je met de dingen die je had. Van de takken op het boerenerf maakte je een vlieger. Van dingen uit de natuur maakte je poppen of afbeeldingen. De winkels waren te ver weg, dus verf en papier kon je niet kopen.
Door Kor Kegel
Zo heeft Mieke van den Boogert-Vollering creatief leren zijn. De boerderij van haar ouders stond aan het eind van de Holyweg, maar de hele wijk Holy was nog niet gebouwd en ze woonde dus best afgelegen. Ze was te klein om met een fiets naar de Vlaardingse binnenstad te mogen. Later, toen haar ouders zich op een tijdschrift abonneerden, maakte ze collages van de afbeeldingen in dat blad. Zo was ze toch altijd in de weer.
Overgrootvader
De grootvader van haar vader had de boerderij in 1898 laten bouwen; hij was met een broer uit Duitsland gekomen en die broer begon zelf een boerderij in Delft. Wielrenster Demi Vollering stamt van hem af.
“Mijn vader was als enige zoon voorbestemd om de boerderij aan de Holyweg 55 over te nemen. Om te voorkomen dat hij in oorlogstijd in het leger moest, werd hij al op jonge leeftijd eigenaar. Zelf had hij meer behoefte aan een ander vak, maar zoals dat vroeger ging, zijn lot was al bij zijn geboorte bepaald,” vertelt Mieke.
“Hij vond het een geluk bij een ongeluk dat de gemeente Vlaardingen wilde uitbreiden en de Holywijk van de tekentafel kwam. De boerderij moest ervoor plaats maken. Het duurde uiteindelijk nog acht jaar voordat alles met de grond gelijk werd gemaakt, want een geschikt huis vinden voor tien personen was voor de gemeente een flinke klus,” zegt ze.
Spannend in Ambacht
Het boerengezin kwam aan de Wilhelminasingel in Vlaardinger-Ambacht terecht. Mieke was toen tien jaar. “Ik kan mij herinneren dat ik het allemaal wel erg spannend vond. Geen dieren meer om me heen. Weg van mijn vertrouwde omgeving. Geen complete vrijheid meer, want rekening houden met de buren. Ik leerde ervan dat het leven op de boerderij mij toch veel had gebracht. Ik heb er de basis gelegd voor mijn creatieve ontwikkeling. Eigenlijk heb ik geleerd dat je vorm kunt geven aan wat je in gedachten hebt, met materialen die toevallig beschikbaar zijn. Mijn ouders waren ook wel handig en creatief, maar ze hebben dat nooit artistiek kunnen uiten, want er moest gewerkt worden. Er was nauwelijks tijd voor een hobby”
Mieke heeft fijne herinneringen aan de boerderij. De eerste steen uit 1898 staat zelfs in haar voortuin.
Les bij Irma
Oefening baart kunst. Later ging Mieke les nemen bij atelier De Cirkel van Irma Rengur. Ze maakte voornamelijk figuratieve afbeeldingen met acrylverf. Haar inspiratie haalde ze uit tijdschriften, net als toen ze klein was, en uit foto’s en ansichtkaarten. Maar ook bezoekt ze musea en kijkt ze in haar woonomgeving goed om zich heen. Dat levert altijd wel ideeën op.
De Cirkel bestaat niet meer, maar Irma Rengur geeft nog wel les in haar atelier/studio aan de Boslaan 12a; ze heeft de Willem de Koning Academie in Rotterdam gevolgd en is een veelzijdig kunstenares. Mieke heeft veel van haar geleerd.
Contact Vaartland
Begin dit jaar trok Mieke van den Boogert de stoute schoenen aan en nam ze contact op met Marja van der Have, die de tentoonstellingen in zorgcentrum Vaartland aan de Dillenburgsingel 9 coördineert. Marja had een paar aardige exposities op stapel staan, waaronder de recente presentatie van schilderijen van de Vlaardingse kunstenaar Jan van Reeven (1942-1996), maar het valt niet altijd mee om exposanten te vinden van wie het werk ook in een zorgcentrum in de smaak valt. Toen Mieke dat las en belde, was de afspraak gauw gemaakt.
Mieke’s expositie is dagelijks te bezichtigen van 9.00 tot 17.00 uur en duurt van donderdag 5 oktober tot eind december.
Voor daarna weet Marja van der Have het al. De volgende exposante is Sandra Eichhorn, die nu vier jaar in Vaartland woont. Zij schildert al twintig jaar en kreeg in het Hollandiagebouw nog les van Hans Rikken. Daarna volgde ze cursussen bij KADE40. Ze werkte eerst met olieverf, maar tegenwoordig schildert ze dieren en natuur met acryl. “Ik vind het leuk als bewoners van Vaartland exposeren. Daar maak ik plek voor,” zegt Marja van der Have.