Het geschreven woord een vreedzame uiting van protest

Nieuws
Ineke Nieuwstraten bij het monument van Amnesty Vlaardingen aan de Julianasingel.
Ineke Nieuwstraten bij het monument van Amnesty Vlaardingen aan de Julianasingel. (Foto: Peter Spek)

Ineke Nieuwstraten zet zich al vanaf 1971 in voor de rechten van de mens. De bewogen Vlaardingse was medeoprichtster van de Vlaardingse afdeling van de internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty. Het feit dat zij zich het lot van deze mensen aantrekt, die opkomen voor een rechtvaardig bestaan, is niet zo gek.

Door Peter Spek

De Vlaardingse is een dochter van Piet Nieuwstraten die lid was van de Geuzen, een verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog. “In 1971 werd de roep groot om in navolging van de Internationale organisatie ook een lokale afdeling op te richten “De Vlaardingse afdeling van Amnesty kwam tot stand op aandringen van de Geuzengroep, maar zij wilden zelf niet de organisatie op zich nemen, dit om niet opnieuw geconfronteerd te worden met de gruwelijkheden in de wereld, maar zij wilden daar wel aandacht voor. De kinderen van enkele Geuzen werden gevraagd dit te doen,” zegt Ineke Nieuwstraten.

Mensenrechten

“De wereld vraagt nog steeds om aandacht voor de mensenrechten, zeker als je kijkt naar de huidige situatie met de inval van Rusland in Oekraïne en recent de oorlog tussen Hamas en Israël,” zegt de Vlaardingse. “De aandacht die Amnesty schenkt aan de schendingen van de mensenrechten is nog altijd hard nodig. Wij doen dat in Vlaardingen op diverse manieren, met aandacht bij de dodenherdenking op 4 mei en in de Geuzenmaand en nu op de Dag van de mensenrechten op 10 december.” Ook staat het mensenrechtenmonument aan de Julianasingel, dat precies 25 jaar geleden op die plaats werd onthuld, centraal bij de herdenkingen. “Dat monument is al vele jaren geadopteerd door leerlingen van groep acht van de basisschool het Spectrum. In november hebben de leerlingen een gastles ontvangen en zij komen op 8 december, 10 december valt op zondag, naar het monument om stil te staan bij de schending van de mensenrechten en gaan daarna naar de Windwijzer waar zij hun zelf geschreven gedichten zullen voorlezen.”

Woord

De grote kracht van Amnesty is het geschreven woord. “Regeringen en regimes die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten en mensen die strijden in landen voor onderdrukking en dan in de gevangenis terechtkomen, bestoken wij met brieven en vaak ook met succes,” weet Ineke Nieuwstraten. Zo ook op 8 december. “Amnesty vraagt aandacht voor tien slachtoffers van regiems die de mensenrechten schenden zoals Rita Karasartova uit Kirgizië die mogelijk vijf jaar de cel in gaat na een vreedzaam protest of Ahmed Mansoor uit de Verenigde Arabische Emiraten die tien jaar cel kreeg omdat hij zich uitsprak over mensenrechtenschendingen in zijn land en Rockey Myers dreigt in de VS de doodstraf te krijgen zonder een eerlijk protest. En voor nog zeven andere mensen kunnen op 8 december brieven geschreven worden in de Windwijzer tussen 12.00 en 18.00 uur.