Veel emoties bij het bekendmaken van een nieuwe locatie voor het zwembad De Kulk

Nieuws
Voor het pas 25 jaar oude zwembad De Kulk is een nieuwe locatie gevonden op de paardenwei van Die Flardingha Ruiters.
Voor het pas 25 jaar oude zwembad De Kulk is een nieuwe locatie gevonden op de paardenwei van Die Flardingha Ruiters. (Foto: Peter Spek)

Als een donderslag bij heldere hemel toverde sportwethouder Arnoud Proos een nieuwe locatie voor het zwembad De Kulk uit de hoge hoed. Een verrassende mededeling van de CU-SGP politicus in een stampvolle raadzaal van het stadhuis, omdat een inmiddels duur uitgevoerd locatieonderzoek voor een nieuw zwembad, twee heel andere locaties had opgeleverd.

Door Peter Spek

De komst van twee nieuwe ambtenaren op de afdeling sport leverde een verfrissende kijk op, op een eerder gemaakte shortlijst van nieuwe locaties voor een zwembad. De paardenwei van de paardenvereniging Die Frardingha Ruiters zou uitstekend in aanmerking kunnen komen voor de aanleg van een nieuw zwembad met een veel gevraagd buitenbad met ligweide, vonden de twee ambtenaren. Het door de gemeente ingehuurde bureau Regent Advies had deze locatie over het hoofd gezien en vond de plaats van de huidige atletiekbaan en een locatie aan de Vlaardinger Vaart voor een zwembad geschikt. Deze verrassende ontwikkeling zorgde voor veel emoties bij de leden van de paardensportclub, maar vooral ook bij de politieke partijen. “Ik vraag mij nu hardop af of er nog niet meer locaties in Vlaardingen geschikt zijn voor een zwembad, als ik nu hoor, dat een voor veel geld ingehuurd adviesbureau, deze nieuwe locatie niet in haar advies heeft meegenomen,” liet Stefanie Solleveld van de fractie Solleveld een beetje geïrriteerd weten.

Afgeschreven

Frans Hoogendijk van ONS.Vlaardingen kon zich eigenlijk niet voorstellen, waarom een zwembad van amper 25 jaar nu al is afgeschreven. “Ik heb in Nederland geen enkel ander zwembad kunnen vinden dat zo’n korte levensduur heeft. Waarom geen renovatie van het huidige zwembad?,” was zijn oproep. Arnout Hoekstra van de SP vond de gang van zaken met het vinden van een nieuwe locatie voor het zwembad maar een vreemde gang van zaken. “Nu ik dit zo allemaal hoor, wil ik voorstellen dat, voordat er echt knopen worden doorgehakt, alle partijen maar eens om tafel moeten gaan zitten om tot goede afspraken te komen.” Arnoud Proos moest zich in alle bochten wringen om de nieuw gevonden locatie geloofwaardig te laten overkomen en ook iedereen er van te overtuigen dat dit toch de beste locatie is voor het nieuwe zwembad. “Mijn voorkeur gaat hier zeker naar uit, veel van onze wensen kunnen hier gerealiseerd worden, maar laat ik voorop stellen dat de gevoerde communicatie naar de sportclubs niet de schoonheidsprijs verdient.”

Het sprekersplein, voorafgaande aan de raadsvergadering, werd druk bezocht met insprekers. “Wij zijn zeer bezorgd over de plannen om onze paardenwei te moeten inleveren voor het zwembad,” zegt Debora Evers-Wiersma van Die Flardingha Ruiters.

Voortbestaan

“Wij hebben 78 paarden en 17 pony’s en daarvoor is in Vlaardingen geen andere ruimte te vinden. Ik voorzie dan dat veel leden onze manege gaan verlaten en ons voortbestaan in gevaar wordt gebracht,” was de sombere constatering van Debora Evers-Wiersma. Ook Hans Knippels van de Radio Modelvliegvereniging Vlaardingen roerde zich op het sprekersplein naar aanleiding van de plannen om de atletiekbaan te verhuizen naar het vliegveld van de club in de Broekpolder. “Als wij inderdaad moeten wijken voor de nieuwe atletiekbaan, dan is het niet gemakkelijk een nieuwe locatie te vinden voor het uitoefenen van onze hobby. Die mag niet in de buurt van een drukke weg en woningen liggen, maar ook de hoogte speelt een rol mee gezien de aanvliegroute van vliegtuigen op Rotterdam The Hague Airport.” Olaf Hanno, van het sportcentrum Polderpoort vond het vertrek van de atletiekbaan niet volgens afspraken die in verleden zijn gemaakt. “Ik mis dan zo’n 80 duizend euro aan inkomsten per jaar en dat is niet zomaar goed te maken en ik vind het oneerlijk, dat nieuwe sportaccommodaties worden gebouwd met gemeenschapsgeld, waar ik als ondernemer geen beroep op kan doen.” Marco van Unen, van Beter voor Vlaardingen, pleitte daarom voor een compensatie van de gemiste inkomsten.