Ievo: met een nieuw concept vertrouwd onderweg

Partnerbijdrage
De nieuwe samenwerking van Rogplus met de vervoerders werd op donderdag 7 september feestelijk ingeluid met onder andere vervoerders, wethouders van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis en reizigers.
De nieuwe samenwerking van Rogplus met de vervoerders werd op donderdag 7 september feestelijk ingeluid met onder andere vervoerders, wethouders van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis en reizigers. (Foto: Danny van der Sluijs)

Sinds 1 augustus rijden ze in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam: de auto’s en bussen van ievo. Ievo is een nieuw concept en staat voor: Iedereen Vertrouwd Onderweg. Op 31 juli liep het contract van Rogplus met regiotaxi-vervoerder Noot af, waardoor het tijd was voor een nieuw contract. Dit is een samenwerking geworden tussen de vervoerscentrale Munckhof en de vervoerders Trevvel en Willemsen- de Koning.

Deze verandering bracht vanzelfsprekend vragen met zich mee. Wat verandert er voor reizigers? Ievo is er voor mensen die door een ziekte of beperking moeilijk of niet zelfstandig kunnen reizen. Rogplus en de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam vinden het belangrijk dat deze reizigers zoveel mogelijk hun gevoel van vrijheid kunnen behouden. Zij hebben daarom samen bepaald waaraan de nieuwe vervoerscentrale en vervoerders moesten voldoen en uiteindelijk een weloverwogen keuze gemaakt. Munckhof, Trevvel en Willemsen-de Koning voldeden het meest aan de voorwaarden kwaliteit, duurzaamheid en kosten.

Meer dan alleen vervoer

Het verschil tussen de voormalige regiotaxi en ievo is dat de regiotaxi bedoeld was om veel mensen van A naar B te brengen. Er waren altijd veel stops onderweg, waardoor de reistijden veel langer waren. Met ievo staat de reiziger meer op de eerste plaats. “Vroeger zaten de vervoerscentrale en de vervoerder in dezelfde organisatie waardoor de meest efficiënte rit voor de reiziger niet altijd voorop stond. Nu zijn het verschillende organisaties. De vervoerscentrale denkt nu niet meer aan zoveel mogelijk ritten combineren. Maar vooral: hoe breng ik iemand zo goed mogelijk van de ene plek naar de andere?”, aldus Marco Kranenburg en Ilse de Jonge, projectleiders ievo bij Rogplus.
Om zo goed mogelijk aan de wensen van de reiziger te kunnen voldoen, stelt Rogplus voor iedere reiziger een reizigersprofiel op. Door dit profiel kan de vervoerscentrale een advies geven dat beter past bij de mogelijkheden en beperkingen van de reiziger. Want ievo stelt ook andere manieren van reizen voor, als dat mogelijk is. Dit reisadvies is bedoeld voor reizigers die nog gebruik kunnen maken van andere soorten vervoer, zoals Argos Mobiel, een scootmobiel of het openbaar vervoer (ov). Belangrijk is dat de reiziger uiteindelijk zelf kiest hoe hij of zij wil reizen. “Met het advies willen we ievo-reizigers bewuster maken van alle mogelijkheden, zodat zij meer keuzevrijheid ervaren. En minder rekening hoeven te houden met de vervoerplanning. Ievo helpt hen letterlijk en figuurlijk goed op weg”, aldus Anton van Genabeek, directeur Rogplus.

Feestelijke start

De nieuwe samenwerking van Rogplus met de vervoerders werd op donderdag 7 september feestelijk ingeluid. Na een welkomstwoord door Rogplus en een toespraak van de Schiedamse wethouder Ergin vertelde Munckhof hoe ievo de reizigers goed op weg helpt. Een aantal aanwezige reizigers kreeg de gelegenheid iets te vertellen over hun ervaringen. Denkt u dat reizen met ievo iets voor u is? Vraag dan bij Rogplus telefonisch een adviesgesprek aan: 010 870 11 11 (maandag tot en met vrijdag van 08:30 uur tot 14:00 uur). Of stuur een e-mail naar info@rogplus.nl.