Ralph Groen geniet van marathon

Sport
Ralph Groen (rechts) is een van de VFC-ers, die jaarlijks de Rotterdam Marathon loopt. (Foto: RWM)
Ralph Groen (rechts) is een van de VFC-ers, die jaarlijks de Rotterdam Marathon loopt. (Foto: RWM) (Foto: )

Voor Ralph Groen is de Rotterdam Marathon een vast agendapunt.. Dit jaar begint hij aan zijn tiende rondje Rotterdam. Een jubileumpje? “Tien is niet zoveel”, reduceert hij zijn volhouden.  ”Van onze groep gaat Ronald van Mil al richting twintig-plus.”

“Het wordt eigenlijk mijn elfde”, meldt de voormalige doelman van VFC’s zondagelftal en huidige keeperstrainer bij de zaterdaghoofdmacht. In 2013 maakte hij zijn debuut. Als try-out en incognito. Sinds 2014 staat zijn naam wel in de uitslagenlijsten. De vier uur en zeven minuten, die hij toen nodig had om van Coolsingel naar Coolsingel te lopen zinde hem niet. “Daar moet minstens een half uur van af”, nam hij zich vastberaden voor. In 2021 arriveerde hij in 3.24.27. Missie geslaagd. Groen is er één uit een grote groep VFC-érs, die als voetballer branchevreemd gaan. Sommigen lopen ook de Haring en Bier Wandeltocht. Een mix van beide groepen reist jaarlijks naar Valkenburg om op de fiets de Limburgse heuvels te bedwingen en de Bike voor Parkinson te rijden.      

Nog 18 dagen tot Rdam marathon

“En vergeet Bryn Siegersma niet”, wijst hij op de aanvaller en aanvoerder van de zondagvoetballers. “Een ongekend talent”. Die scoorde 2.51 en was de op twee na snelste Vlaardinger. “Zelf wil ik onder de 3.45 blijven. Dat moet lukken. Vorig jaar had ik 3.41, maar was iets te zwaar, had wat minder getraind en last van een ontstoken hiel.”. Met wat kilootjes eraf en vijftig trainingskilometers per week moet dat, vindt hij, ruim lukken. Daarnaast ziet hij de marathon als een dagje uit. “Die 42 kilometer en de training zorgt ervoor dat je fit blijft. Prima. Maar het is ook gezellig om met onze groep te lopen. Vorig jaar stond er op de 40 km een biertje. Dat gaan ze weer doen. Geweldig toch.”