Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Gemeenteraadsverkiezingen Waterland: alle praktische info op een rij

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Elke stem telt )

WATERLAND - Op 14, 15 en 16 maart zijn de Gemeenteraadsverkiezingen, ook in Waterland. Welke partijen doen in Waterland mee? Bij welke stembureaus kun je terecht? En wat moet je allemaal nog meer weten? Alle praktische info over de gemeenteraadsverkiezingen zetten wij op een rij. 

Voor jou als inwoner zijn gemeenteraadverkiezingen 2022 een mooie kans. Je kunt namelijk meebepalen over de toekomst van jouw stad of dorp. Door het kiezen van jouw favoriete lokale partijen en gemeenteraadsleden, op basis van hun standpunten en toekomstvisies. Bijvoorbeeld als het gaat om woningbouw, verkeer of gemeentelijke belastingen. 

Taken raad

Ook is het goed te weten wat de gemeenteraad nu precies is. Hierbij gaat het om het hoogste bestuursorgaan van jouw gemeente. De gemeenteraad bestaat uit raadsleden van diverse partijen, die samen het beleid van jouw gemeente bepalen. De raadsleden zorgen daarbij niet alleen dat het college van burgemeesters en wethouders (B&W) goed functioneert, maar zijn ook een belangrijk aanspreekpunt voor inwoners.

Wie mag stemmen? 

In Nederland mag iedereen van 18 jaar of ouder stemmen. Ook kun je je vanaf die leeftijd verkiesbaar stellen. Stemmen is niet verplicht in ons land, maar wel aan te raden als je invloed wil uitoefenen op het gemeentebeleid. 

Je hebt een stempas nodig om te stemmen. Je krijgt de stempas thuisgestuurd. De stempas wordt naar het adres gestuurd waar je op 31 januari 2022 stond ingeschreven. Je ontvangt de stempas voor de gemeenteraadsverkiezingen uiterlijk 2 maart 2022. Geen stempas ontvangen? Of bent je de stempas kwijt? Vraag een vervangende stempas aan op het gemeentehuis. Hoe dit in z’n werk gaat vind je op de website van gemeente Waterland: waterland.nl/verkiezingen2022.  Ook kun je een nieuwe stempas aanvragen op het gemeentehuis, Pierebaan 3, Monnickendam. 

Zes partijen in Waterland

Kiezers in gemeente Waterland kunnen kiezen uit zes lokale partijen: Lijst 1 CDA : cda.nl/noord-holland/waterland, Lijst 2 VVD: waterland.vvd.nl/, Lijst 3 GroenLinks: waterland.groenlinks.nl/, Lijst 4 WaterlandNatuurlijk: waterlandnatuurlijk.nl/, Lijst 5 Partij van de Arbeid (P.v.d.A.): waterland.pvda.nl/, Lijst 6 D66: d66.nl/waterland/

Verkiezingsprogramma’s partijen Waterland  

Benieuwd naar de standpunten van de partijen, bijvoorbeeld op het gebied van woningbouw en duurzaamheid? Bekijk de verkiezingsprogramma’s op de websites van de lokale partijen.


Op welke partij breng jij je stem uit?  (Foto: Evert Ruis) 

Op wie stem jij? 

Hoe bepaal je op wie je stemt? Bekijk de sites en socialmedia-accounts van diverse partijen om te weten waar zij voor staan. Lees de berichten op de lokale nieuwssites; bijvoorbeeld www.rodi.nl/waterland en in de lokale kranten. Kijk tevens naar de debatten die door Omroep PIM worden uitgezonden. 

Ga voorafgaand aan de verkiezingen ook volop in gesprek met familie en vrienden. Want hoe meer stemmen jouw favoriete partij en kandidaat krijgt, des te meer zetels worden er bemachtigd. Elke zetel betekent één plek in de gemeenteraad. Het gemeentelijk Centraal Stembureau zal de stemmen uiteindelijk verdelen over de zetels.

Kieswijzer Waterland

Kom je er niet uit? Ook voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 is er een stemwijzer voor Waterland. Bijvoorbeeld die van Omroep PIM. Zie kieswijzer.omroep-pim.nl

Waar kun je stemmen?

In de gemeente Waterland kun je op 14 en 15 maart stemmen in Sporthal ‘t Spil, ‘t Spil 22 Monnickendam en in Gymzaal De Havenrakkers, Nieuwland 32 Broek in Waterland.

Stemlocaties Waterland Gemeenteraadsverkiezingen 2022

16 maart kun je op diverse plekken terecht. Er is altijd wel een stembureau bij jou in de buurt. Alle stembureaus in de gemeente zijn rolstoeltoegankelijk. Alle stembureaus zijn open vanaf 07.30 uur tot 21.00 uur. Je kunt onder andere terecht op de volgende locaties: 

Gemeentehuis, Pierebaan 3 Monnickendam; Gemeentewerf Katwoude, Hoogedijk 2 Katwoude; Dorpshuis Het Trefpunt, Kerkbuurt 90 Marken; Gymzaal DeHavenrakkers, Nieuwland 32 Broek in Waterland;Dorpshuis Zuiderwoude, Zuiderwouder Dorpsstraat 39 Zuiderwoude; Dorpshuis Ilpendam, Kerkstraat 1 Ilpendam; Dorpshuis De Nieuwe Boet, Dorpsstraat 64 A Watergang.

Bekijk de volledige lijst met stemlocaties in het artikel hieronder. 

Zo werkt het stemmen

Als je gaat stemmen neem je je stempas mee en een geldig identiteitsbewijs. Ben je niet in staat om naar het stembureau te komen? Vanwege ziekte bijvoorbeeld? Laat je stem dan niet verloren gaan en machtig iemand.

Hoe machtig ik iemand?

Misschien kun je zelf niet stemmen, omdat je corona hebt of om een andere reden. Dan kun je iemand machtigen voor jou te stemmen. De gemachtigde mag voor maximaal 2 personen stemmen, naast zijn of haar eigen stem. Let op: je moet de gemachtigde wel zelf uitkiezen, anders is er sprake van ronselen.  Er zijn 2 manieren om iemand anders voor jou te laten stemmen. Machtigen via de stempas of een schriftelijke volmacht.

Machtiging via stempas: vul de gegevens op de achterkant van je eigen stempas in en geef de gemachtigde een kopie van jouw legitimatie mee. Schriftelijk aanvragen volmacht: De volmachtstem kan alleen in persoon in het stemlokaal worden uitgebracht. De gemachtigde kan niet meer dan twee volmacht stemmen aannemen. Een formulier om iemand te machtigen kun je vinden op  www.waterland.nl/verkiezingen2022 . Je kunt het formulier invullen en inleveren aan de balie van het gemeentehuis. Je kunt het ook opsturen naar Gemeente Waterland t.a.v. Team Verkiezingen Postbus 1000 1140 BA  Monnickendam.

Meer nieuws gemeenteraadsverkiezingen 2022 Waterland

Ga voor nog meer informatie over de gemeenteraadsverkiezingen naar www.waterland.nl/verkiezingen2022. Houd ook de website van Rodi Waterland www.rodi.nl/regio/waterland in de gaten. Wij plaatsen regelmatig nieuws over de Gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Waterland. 

Afbeelding