Mannen veroordeeld voor diefstal van 1048 veilingkarren

112-nieuws
De gestolen karren, hoofdzakelijk gemaakt van aluminium, werden tussen 1 februari 2018 en 20 juni 2018 ontvreemd.
De gestolen karren, hoofdzakelijk gemaakt van aluminium, werden tussen 1 februari 2018 en 20 juni 2018 ontvreemd. (Foto: Archief)

De Haagse rechtbank heeft vrijdag 12 april een uitspraak gedaan in een zaak betreffende de grootschalige diefstal van veilingkarren bij Royal FloraHolland, gelegen in Honselersdijk. Twee mannen, afkomstig uit Giessen en Sliedrecht, werden veroordeeld voor hun betrokkenheid bij het ontvreemden van maar liefst 1048 veilingkarren, een misdrijf dat zes jaar geleden plaatsvond. 

Het vonnis omvatte niet alleen gevangenisstraffen, maar ook substantiële schadevergoedingen aan Royal FloraHolland, gezien de aanzienlijke economische schade die werd toegebracht, naar schatting rond de miljoen euro.

De gestolen karren, hoofdzakelijk gemaakt van aluminium, werden tussen 1 februari 2018 en 20 juni 2018 ontvreemd. De verdachten werden schuldig bevonden aan de diefstal, waarbij ze grotendeels bekenden betrokken te zijn geweest bij de criminele activiteiten.

Schadevergoeding

Royal FloraHolland vorderde een aanzienlijke schadevergoeding van € 1.100.000,00 voor de geleden economische schade als gevolg van de diefstal. De rechtbank oordeelde dat een bedrag van € 457.620,00 per veroordeelde redelijk was, wat neerkwam op € 457,62 per gestolen veilingkar. Dit bedrag werd gebaseerd op het aantal gestolen karren in de betreffende periode, wat resulteerde in € 252.606,24 per persoon.

Veroordeling

Naast de schadevergoeding werden de mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen, waarbij een deel voorwaardelijk werd opgelegd met een proeftijd van twee jaar. Ze zijn verplicht om het toegewezen schadebedrag te betalen, en als ze dat niet kunnen, kan gijzeling worden toegepast. Dat betekent dat iemand door de politie wordt opgehaald en een aantal dagen in de gevangenis wordt gezet. Het is een middel om mensen onder druk te zetten om alsnog te betalen.