‘Ode aan band- en popcultuur’ in Nederland 3

Algemeen
Rocksville brengt in Nederland 3 een ode aan de band- en popcultuur.
Rocksville brengt in Nederland 3 een ode aan de band- en popcultuur. (Foto: J.M.van Wijhe)

Ondanks dat de versoepelingen in de coronamaatregelen hen niet de vrijheid geven die ze zouden willen hebben, organiseren Westlands Popcentrum Nederland 3 en Rocksville op 12 februari toch een show.

“Met de maatregelen die bij deze ‘versoepelingen’ horen zijn rendabele shows feitelijk niet mogelijk, laat staan de ervaring waar iedereen zo naar snakt als er ‘versoepeld’ wordt”, vertelt Roy van der Steen, voorzitter van Nederland 3. “Ten opzichte van de ‘geplaceerde shows’ van vorig jaar, wordt het tijdslot nu zelfs met 2 uur verkort van 00:00 naar 22:00 uur. Dat is geen versoepeling maar verscherping van de regels.”

Toch mikt Nederland 3 zaterdag 12 februari op een volwaardige concertervaring als de band Rocksville er aantreedt met als special guest de band Thom. Met een zo volledige mogelijke show - ondanks de maatregelen - willen zowel het popcentrum als de bands aandacht vragen voor de bandjescultuur en de podia die momenteel in zwaar weer verkeren.

Rock

Rocksville maakt muziek op de grens van pop en stevige rock en heeft een stevige live historie op diverse festivals. De band bestaat uit Dylan van Geest (vocals, gitaar), Raymond Vogelaar (gitaar, backing vocals), Martijn Pronk (drums) en Joeri Olierook (bas, backing vocals)

Thom speelt stevige rockcovers en bestaat uit Belinda Gstrein (vocals), Marc Middeldorp (gitaar), Evelien Schermer (drums) en Ciska van Geest (bas).

Niet meer wachten

Joeri Olierook van Rocksville: “Voor veel bands is het in deze periode erg lastig de energie erin te houden. Optredens zijn belangrijk, je wilt als sporter niet alleen trainen maar ook wedstrijden spelen. Ook het uitbrengen van nieuw opgenomen muziek hoort vergezeld te gaan van optredens. Voor promotie en om te horen hoe je fans reageren. Daar wordt nu dus noodgedwongen mee gewacht, ook door ons.”

Veel poppodia kunnen echter niet meer wachten. Het geld raakt op, de binding met vrijwilligers neemt af, zij gaan andere dingen zoeken. Op alleen steun, bijvoorbeeld van gemeente en fondsen, kan men niet draaien. Wanneer deze er al is. Zo staat iedereen in deze sector met de rug tegen de muur, en inmiddels met het water tot ver boven de lippen. Dus gaan de podia toch maar ‘binnen de mogelijkheden’ programmeren.

Roy van der Steen: “We zijn sinds 2020 totaal al 11 maanden dicht geweest, waarbij we sinds februari 2020 maximaal 60 mensen hebben mogen ontvangen. Wij zien een terugloop in de aanwas van jonge muzikanten en bandjes. Terwijl dit juist voor corona weer toenam. Hier willen wij aandacht voor vragen en jonge muzikanten laten zien dat wij er nog zijn en ook altijd blijven zijn. Wat voor tegenslagen dan ook. Een rockconcert met tafels en stoeltjes is geen ‘openstelling’. Wij gaan weer beperkt open in de weekenden om vooral de bezoekers weer een plek te geven waar nog livemuziek gemaakt wordt. Daarbij willen onze vrijwilligers weer graag aan de bak. Maar eigenlijk is het totaal niet rendabel. Nederland 3 krijgt nu steun van de gemeente, en zonder deze steun gaat het ook niet.”

Veel geluid maken

Ondanks alles gaat Nederland 3 er op 12 februari het beste van maken, met een volledige line-up en twee bands. “En een toffe ervaring voor ons publiek, dat ook Nederland 3 zo mist,” aldus Roy. “Wij willen als popcentrum die voedingsbodem voor bandjes blijven bieden.”

Joeri Olierook: “Vast staat dat het met een maximum van 60 bezoekers niet de avond wordt die wij voor ogen hadden, maar we gaan er wel alles aan doen om het de moeite waard maken! Ook om te laten zien hoe betekenisvol dit is voor veel mensen. Maar wij hebben nu eenmaal geen tractoren om mee te protesteren, en staken doen we nu al maanden. Dus gaan we gewoon doen waar we goed in zijn: geluid maken en veel ook!”

Bandcultuur

Optredens zijn van levensbelang voor het behoud van de bandcultuur, vindt Joeri: “Stel je een 15-jarige voor die twee jaar geleden een instrument oppakte, toen corona toesloeg. Die is nu dus zeventien en heeft als beginnend muzikant nog nooit een live show gezien! Poppodia en artiesten horen bij elkaar! Voor veel muzikanten is Nederland 3 een speciale plek in het Westland. Ook wij hebben hier als jonge pikkies met open mond naar onze helden gekeken. We droomden van toeren als Herman Brood, en de lokale helden lieten ons zien dat dit dichterbij is dan je denkt. Dat mag gewoon nooit verloren gaan! We geven dus ook tien (van de 60 beschikbare) kaarten gratis weg aan jonge muzikanten. Met voor de show de gelegenheid eens op het podium te struinen, met al die spullen en lekkere spanning. Gewoon om het vuurtje te laten branden bij die gasten.”

Roy: “Want dat is het talent waar uiteindelijk de podia en het publiek om zitten te springen en Nederland 3 is al 51 jaar de plek die beginnende bandjes een podium biedt. Met dicht blijven bereiken we niks, met een Ode aan de band en popcultuur vragen we aandacht voor deze groep binnen de cultuursector.”

Westlandse Pop Centrum Nederland 3 is te vinden aan de Lange Spruit 84, Wateringen. De zaal gaat op 12 februari open om 18.00 uur, de eindtijd is 22.00 uur. Toegang kost € 7,50, in de voorverkoop € 6.