HTM-nachtbussen rijden weer door Wateringen en Poeldijk

Nieuws
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Archief)

De HTM-nachtbussen rijden vanaf nu elke vrijdag- en zaterdagnacht weer in onze regio. Het gaat om zes lijnen, waaronder lijn 4 tussen Wateringen, Rijswijk en Den Haag. 

De andere lijnen gaan via Delft, Zoetermeer, Wassenaar, Scheveningen en Kijkduin. 

Nachtbus nr. 4 richting Den Haag via Wateringen rijdt vanaf vandaag - vanwege de afsluiting van het Oosteinde - weer om de twee uur via de Erasmusweg, Poeldijkseweg en de Noordweg. Een andere nachtlijn die door het Westland gaat is nummer 3, Poeldijk via Loosduinen/Madestein.

Corona

Sinds de opkomst van het coronavirus in 2020 zijn de nachtbussen van HTM niet meer operationeel geweest. In eerste instantie vanwege de strenge maatregelen rondom het virus, en later als gevolg van een tekort aan beschikbaar personeel. Gedurende deze periode heeft HTM zich vooral gefocust op het handhaven van de reguliere dienstregeling overdag. 

Om de twee uur

Vooral vanuit de gemeenteraad van Zoetermeer en het gemeentebestuur van Den Haag kwam er echter het dringende verzoek om de nachtbussen weer te gaan laten rijden. HTM vond een oplossing: de zes nachtbuslijnen kunnen rijden tijdens de vrijdag- en zaterdagnachten, maar wel om de twee uur in plaats van om het uur. De helft van de lijnen zal om 01.00 uur vertrekken, terwijl de andere helft om 02.00 uur begint. 

Buschauffeurs

HTM kampt met een tekort aan buschauffeurs. Jaap Bierman, algemeen directeur HTM: “Onze formatie buschauffeurs is nog niet op het gewenste niveau. Om onze nachtbuschauffeurs te kunnen inzetten, gaan we buschauffeurs inhuren die vrijgekomen dagdiensten gaan opvangen. Uiteraard worden zij opgeleid om onze buslijnen te kunnen rijden.”


De routekaart van de nachtbussen. - HTM

Vanaf deze nacht rijden de nachtelijke verbindingen van Den Haag met de omliggende steden en dorpen weer; niet toevallig tijdens het grote Haagse The Life I Live-festival. “We doen elk jaar aan aanvullend vervoer tijdens The Life I Live, dus dit is een logisch moment om de dienstregeling weer te hervatten”, verklaart een HTM-woordvoerder aan AD. Een enkeltje kost 6,50 euro. 

Deze nacht geldt overigens een speciale dienstregeling: tussen 1.00 en 5.00 uur rijden er om het half uur bussen naar alle windstreken. Deze vertrekken tijdens Koningsnacht vanaf het busplatform bij Den Haag Centraal Station.