Westlandse monumenten in het zonnetje gezet

Algemeen
Wethouder Piet Vreugdenhil overhandigt eerste Westlandse monumentenbordje aan Herman Robers van 'Torenzicht' in Poeldijk.
Wethouder Piet Vreugdenhil overhandigt eerste Westlandse monumentenbordje aan Herman Robers van 'Torenzicht' in Poeldijk. (Foto: PR)

In de gemeente Westland staan 80 rijksmonumenten en 220 gemeentelijke monumenten. Stuk voor stuk bijzonder fraaie panden en objecten die symbool staan voor onze gezamenlijke, Westlandse geschiedenis. Het gaat onder meer om molens, raadhuizen en herenhuizen, maar ook om woonhuizen, bedrijfsgebouwen en kerken.

Veel van die panden zullen door voorbijgangers herkend worden als monument, maar de geschiedenis áchter het pand blijft vaak verborgen. “En dat is jammer”, vindt Leo van den Ende namens de Werkgroep Erfgoedbescherming Westland. “Want juist het historische verhaal geeft nóg meer toegevoegde waarde aan een gebouw.”

Om die reden hebben alle Westlandse erfgoedorganisaties, samenwerkend in de genoemde werkgroep, het initiatief genomen om de geschiedenis van deze monumenten, maar ook van de dorpen, tot leven te wekken. Het plan, dat door Leo van den Ende, Wouter Loots en Gustaaf van Gaalen is ontwikkeld, bestaat uit twee onderdelen.

Monumentenbordjes

Het eerste onderdeel betreft het plaatsen van informatiebordjes op de Westlandse monumenten. Leo van den Ende: “We willen graag de meest in het oog springende monumenten in onze gemeente voorzien van een monumentenbordje, waarop de geschiedenis van het pand of het object wordt beschreven. Ze worden gemaakt in de stijl van de ANWB-monumentenbordjes die je overal in het land al kunt zien. Ze wijken wel wat af want op onze bordjes is het prachtige schild van de gemeente Westland te zien, en ook een QR-code. Via de QR-code kan uitgebreidere informatie over het betreffende pand gevonden worden. Die informatie zal zichtbaar zijn op de website van Monumentaal Westland.”

De Westlandse erfgoedorganisaties hanteren allemaal hun eigen snelheid, maar in diverse dorpen zullen vrijwilligers van de historische verenigingen vanaf deze week contact gaan leggen met de monumentenbezitters. Loots: “Wethouder Piet Vreugdenhil heeft deze week het eerste bordje officieel onthuld bij het monument Torenzicht in Poeldijk. In eerste instantie willen we 100 monumenten van zo’n bordje voorzien. Het betekent uiteraard dat hierbij de medewerking van de eigenaren nodig is. Maar vrijwel alle eigenaren zijn bijzonder trots op hun monument, en de eerste geluiden zijn dat zij zeer zeker openstaan voor deelname. We maken het hen ook makkelijk: wij zorgen voor een concepttekst voor het bordje, waar de eigenaar uiteraard ook een stem in heeft. Daarna laten wij een degelijk, weerbestendig bordje maken en zorgen we voor plaatsing, wederom in overleg met de eigenaar. Kosten zijn er niet voor hen: die worden vergoed vanuit een speciaal potje van het historisch erfgoedveld.”

Centrumborden

Het tweede onderdeel van het project is de plaatsing van een groter informatiebord in élk dorp, waarop de geschiedenis van dat betreffende dorp wordt uitgelegd. Van Gaalen: “Elk dorp in het Westland heeft zijn eigen geschiedenis, maar die is vaak niet goed bekend. Het zou toch mooi zijn als elke Westlander, en zeker onze jongeren, op een toegankelijke manier kennis kan maken met de geschiedenis van zijn of haar eigen dorp of van de andere dorpen. En ook voor toeristen wordt een bezoek aan onze gemeente aansprekender.”

De werkgroep wil de borden op centrale plekken plaatsen zodat ze zichtbaar zijn voor veel mensen. De borden gaan namelijk ook gelden als startpunt voor een historische rondwandeling door dat dorp. In diverse dorpen bestaan al brochures met routes, maar die zijn op papier. De werkgroep wil die routes nu ook digitaal gaan aanbieden via een speciale app. Dat wordt mogelijk door een QR-code te scannen die op het centrumbord is aangebracht. Van Gaalen: “We zijn in gesprek met de gemeente over waar de borden kunnen komen te staan. Die hele procedure is best wel complex, dus we verwachten dat het nog even duurt voor de eerste van de elf borden kan worden geplaatst. Maar we verwachten toch dat dat dit jaar zal zijn.”

De gemeente Westland is erg enthousiast over dit initiatief van de Werkgroep Erfgoedbescherming Westland en heeft ruime financiële ondersteuning toegezegd, bij monde van wethouder Piet Vreugdenhil. Daarnaast heeft ook het Prins Bernhardfonds vijfduizend euro toegezegd, waardoor het project volledig bekostigd kan worden. Financieel zijn er dus geen belemmeringen en het drietal is dan ook zeer hoopvol dat de Westlandse monumenten straks echt in het zonnetje komen te staan.