Wie waren de mensen achter de oorlogsherinneringen?

Algemeen
Arie van Zeijl uit Kwintsheul was tijdens de Eerste Wereldoorlog zelf soldaat.
Arie van Zeijl uit Kwintsheul was tijdens de Eerste Wereldoorlog zelf soldaat. (Foto: GvW-T)

Wie waren de mensen achter de oorlogsherinneringen?

Oorlogsmonumenten dragen vaak namen van mensen die tijdens de periode 1940 tot 1945 zijn omgekomen. Soldaten, mensen uit het verzet, echte helden. Maar er zijn veel méér mensen die hun leven verloren. Gewone mensen. Wie waren die slachtoffers achter de herinneringen en het verdriet? 

Gemma van Winden-Tetteroo

Op 24 april a.s. is er een luistermoment in het teken van herdenking uit die tijd. Onder andere in Kwintsheul wordt een aantal slachtoffers herdacht. Eén van hen was mijn grootvader. Mijn grootvader, Arie van Zeijl, was boterboer in Kwintsheul. Toen hij op 5 mei 1945 ‘s morgens vroeg uit de kerk kwam, werd hij ‘per ongeluk’ neergeschoten. Hij overleed korte tijd later aan zijn verwondingen. Ik heb het verhaal honderden keren van mijn moeder gehoord. Het was ook de reden waarom er bij ons thuis nooit Bevrijdingsdag is gevierd. De Nederlandse driekleur wapperde bij ons thuis nooit op 5 mei.

Stilstaan bij slachtoffers

Toen een van de organisatoren, Jeannette van Zeijl-Enthoven mij vroeg iets over mijn grootvader te komen vertellen, heb ik daar uiteraard mee ingestemd. Eigenlijk was dat twee jaar geleden al de bedoeling. Toen was op heel veel plaatsen een groots (jubileum) herdenkingsprogramma opgezet met het thema 75 jaar vrijheid. Door de omstandigheden rondom corona zijn veel activiteiten, waaronder die bewuste herdenking in Kwintsheul, niet doorgegaan. “Wèl hebben we vanaf de omloop van de Andreaskerk muziek laten klinken over ons dorp,” zo vertelt de organisatie. “Wij mogen ons, zeker gezien de huidige situatie in de wereld, gelukkig prijzen dat we in vrijheid kunnen leven. Daar willen we op bijzondere wijze bij stilstaan. Zondag 24 april 2022 is het eerste luistermoment in de Stiltetuin aan de Kerkstraat in Kwintsheul. Het programma staat in het teken van gedenken en herdenken. Er zal weer muziek klinken en we kunnen elkaar ontmoeten. We zullen stilstaan bij de Heulse oorlogsslachtoffers uit ‘40-‘45; in het bijzonder bij Arie van Zeijl, Jaap Kip en Jan van der Zande. Met herinneringen van nabestaanden, met passende muziek en gedichten. Het luistermoment vindt plaats in de Stiltetuin, achter de Andreaskerk, Kerkstraat 22 in Kwintsheul. Koffie en thee zijn gratis en het programma begint om 10.30 uur. Het luistermoment gaat altijd door want bij minder weer zoeken we een plekje in de Andreaskerk.” U wordt van harte uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen.