Westland voor Oekraïne: ‘Het is een grote teamprestatie’

Algemeen
Enkele van de vele vrijwilligers in de weggeefwinkel van Westland voor Oekraïne.
Enkele van de vele vrijwilligers in de weggeefwinkel van Westland voor Oekraïne. (Foto: Charles Jungschlager)

Frank Schild zette een Facebookpagina op om vraag en aanbod voor hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne bij elkaar te brengen. De stichting Westland voor Oekraïne groeide in enkele weken razendsnel en heeft inmiddels 1300 leden bereikt. Tientallen Westlanders helpen mee. “We hebben in een maand tijd voor een jaar bereikt.”

Door Linda van der Klooster

Frank Schild en zijn twee zonen van 8 en 11 jaar hadden een kamer over en meldden zich enkele weken geleden aan als gastgezin voor Oekraïense vluchtelingen. “Er kwamen bij ons allerlei praktische vragen op. Wat als er een vrouw komt? Dan is het wel handig om er een soort huisvriendin bij te betrekken. Voor maandverband, een rondje wandelen, vrouwenzaken.”

Frank merkte dat er meer mensen met vragen waren en dat anderen juist aanbod hadden. “Ik zag oproepen in het kerkblad. Daar liepen verhaallijnen naast elkaar. Er moest bemiddeld worden. Ik besloot een Facebookpagina op te richten, Westland voor Oekraïne, om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.”

Autostoeltjes

Binnen enkele weken is het ledental van de groep opgelopen naar ruim 1300. Het is een verzamelplatform waar gerichte hulpvragen worden gesteld. “Wij zijn er voor alle Oekraïense gezinnen in het Westland en hun gastgezinnen. Dus heb je een bank nodig, dan plaats je een oproep. Laatst had iemand een fiets nodig, die stond binnen een kwartier in de tuin. Ook ging laatst iemand met een groep naar de kinderboerderij. Daar hadden we autostoeltjes voor nodig. Die waren er in no time.”

Tientallen mensen boden zich aan als vrijwilliger. “Het is een grote teamprestatie. Er zijn mensen met opslagruimte, mensen met vervoer, mensen die sorteren en de weggeefwinkel inrichten en mensen die al enkele keren een kerkdienst organiseerden. Die kerkdiensten zijn in een gebouw op camping Vlugtenburg. Met een Nederlandse dominee en een tolk en met Nederlandse en Oekraïense zangers.”

Welkomstpakket

De vluchtelingen krijgen allemaal een welkomstpakket met toiletartikelen aangeboden. Ook is er een kinderpakket. “Een anoniem bedrijf schonk 2000 euro om spullen te kopen. Ondernemers boden ruimte in hun zaak aan als inleverpunt. Kerken, de Rotary, de Lions Club, diverse bedrijven: iedereen doet mee. Het groeide en groeide. We hebben in een maand tijd voor een jaar bereikt.”

Er is ondersteuning van Vitis Welzijn voor activiteiten voor de vluchtelingen op het gebied van sport, spel en cultuur. Ook is er voor iedereen een Westlandpas. “Ons doel is om deze mensen zo goed mogelijk in de samenleving mee te laten draaien en een zo goed mogelijk leven hier te laten hebben. Dus niet alleen een bed, maar ook uitjes”, legt Frank uit.

“Er zijn vrijwilligers die regelen dat kinderen bij sportclubs kunnen meedoen. Ik regel zelf als jeugdtrainer bij Westlandia het voetbal. Daar speelt nu een jongen mee die particulier is opgevangen met zijn moeder en zijn zusje. Hij liep met zijn ziel onder zijn arm. Had niets te doen. Nu voetbalt hij drie keer week in het team van mijn zoon. We communiceren via een app, want hij spreekt geen Engels. Oefeningen doe je gewoon voor en hij doet mee. Daar is geen taal nodig. Hij is nu gelukkig. En er trainen er meer mee. Het doel is om nog meer kinderen bij clubs mee te laten sporten.”

Weggeefwinkel

Het Facebook platform is inmiddels een stichting. In ontmoetingscentrum De Haven in Monster is een weggeefwinkel ingericht. “Mensen kunnen daar spullen halen, maar ook een kopje koffie met elkaar drinken. Het ligt daar helemaal vol met speelgoed en kleding, gesorteerd op maat met in het Oekraïens erbij geschreven wat het is. Flynth gaat voor ons de financiële administratie doen, zodat we op een transparante manier geld kunnen inzamelen. Er is een logo, een website, de inrichting van de winkel, een kar voor spullen. Er is zelfs iemand die verjaardagsfeestjes wil gaan organiseren. Als je iedereen in zijn kracht zijn ding laat doen, kom je zo ver.”

Frank heeft ervaring met dingen die uit de hand lopen. Als hobby richtte hij 11 jaar geleden Vinyl voor Elkaar op: oude langspeelplaten verkopen voor het goede doel. Inmiddels heeft hij op deze manier meer dan 60.000 euro kunnen doneren aan diverse instanties. “Het is dankbaar om te doen en je leert veel. Je ontmoet ook andere mensen. Je wordt gelukkig van wat voor een ander doen.”

De stichting Westland voor Oekraïne houdt er rekening mee dat de oorlog lang gaat duren en dat er nog meer vluchtelingen komen. “We zijn bezig met het uitvouwen van de ANBI-status als stichting. We blijven ook spullen en verzorgingsproducten inzamelen. Is het zo dat Poetin morgen de vrede tekent, dan laten we andere vluchtelingen en minima in de weggeefwinkel komen. En geven we alles weg aan goede doelen. Dat zou mooi zijn.”

Ook helpen? www.facebook.com/groups/westlandvooroekraine of kijk op www.westlandvoorelkaar.nl.