Verenigingen worstelen met corona-impact

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

De dominantie van corona op het leven is verdwenen, maar heeft zijn sporen nagelaten in het Westlandse verenigingsleven. De impact van het virus blijkt groot. Vrijwel elke vereniging heeft leden verloren en vindt het moeilijk er snel nieuwe bij te krijgen.

door Evelyne Lammerding

De ’s-Gravenzandse bridgevereniging De Larix zag in de afgelopen twee jaar zestig leden verdwijnen. Dat is 40 procent van de hele club. Het meezingkoor De Westlanders uit Naaldwijk verloor twintig vocalisten; een derde van het koor. De badmintonclub uit Honselersdijk heeft eind april het laatste geld aan goede doelen geschonken. De vereniging die voor corona uit twintig leden bestond, is opgeheven. “Een bestuurslid zei dat corona het laatste cement uit de club heeft gehaald. Dat vind ik mooi gezegd,” zegt Peter Zwinkels. “We hadden al een aantal jaren te maken met een terugloop. Corona gaf het laatste zetje.”

Het Westlandse verenigingsleven heeft geleden onder corona en onder de steeds veranderende maatregelen, variërend van verplicht dicht tot open onder voorwaarden. Het bleek niet bevorderlijk voor het ledenbestand van menig club.

Oud-leden

Het meezingkoor De Westlanders heeft zijn best gedaan afgehaakte leden terug te halen. “Op de eerste repetitieavond na de laatste lockdown hadden wij ook oud-leden uitgenodigd. Zes zijn die avond gekomen. Twee zijn weer terug,’’ zegt verenigingssecretaris Joke Heskes. “We willen graag weer een koor van zestig leden.”

Het meezingkoor is net begonnen met de organisatie van een promotie-avond. Dat wordt een open meezingavond in november aan de Anjerlaan in Naaldwijk, waar het koor om de woensdag repeteert in de kerk. “Wij zingen Nederlandstalige liedjes. Geen ‘Tulpen uit Amsterdam’, maar moderne liedjes van bijvoorbeeld Frans Bauer.”

Optredens gaan gewoon door, onder meer op het Zomerspektakel in Maasdijk en een zomerfeest in Vlaardingen. “Wij treden op in Westland en directe omgeving. Ons eerste optreden na corona was in Scheveningen en deze week staan we in de Hooge Tuinen in Naaldwijk,” aldus Heskes.

Bowls 

“Zeg maar gerust dat het heftige jaren waren. Inderdaad kregen wij net als andere verenigingen te maken met wegvallers. De club werd ook niet meer aangevuld met nieuwe leden,” blikt Gerrit Noordam, secretaris van de Indoor Bowls Club Maasdijk terug op de coronajaren. “Momenteel hebben we 37 leden.”

Het is de club gelukt binnen korte tijd nieuwe leden te werven. De gemeente Westland bood in de herfst van vorig jaar een eenmalige subsidie voor senioren in coronatijd aan. Mantelzorgers, maar ook verenigingen waar ouderen in beweging blijven en waar sociaal contact heel belangrijk is, konden ervoor in aanmerking komen. 

“Wij zijn vrijwel allemaal gepensioneerd, zijn als club sociaal bezig en we zijn in beweging,” zegt Noordam. Dus diende de bowlsclub een aanvraag in. “In januari kregen wij groen licht voor de aanvraag.”

Het bedrag is besteed aan een promotiedag. Met succes: “Veertig bezoekers hadden zich van tevoren opgegeven en zijn eind maart langsgekomen. Vier zijn direct lid geworden. Zeven of acht bezoekers beginnen na de zomervakantie.’’

Dat betekent dat de club na de zomer weer op volle sterkte draait.

Uitzondering

De uitzondering bevestigt de regel. Een club die na ledenverlies snel nieuwe aanwas kreeg, is de Monsterse jeu-de-boules vereniging, Mon Boule.

“Acht, negen leden zijn we in drie jaar verloren. Niet per se aan Covid 19,” zegt Aad van der Gaag, de clubvoorzitter.

‘Ondanks corona meldden zich toch nieuwkomers’

Ondanks corona meldden zich toch nieuwkomers. “Daardoor is het ledental gelijk gebleven. Wat we wel zagen is dat sommigen een aantal weken hebben gewacht voordat ze weer kwamen spelen. En we zien dat de leden fysiek afstand blijven houden. Dat zit erin.”

Van der Gaag meent dat de grote betrokkenheid, de waardering voor de leden en de sfeer bijdraagt aan de stabiliteit van de club. “Wij motiveren de leden continue. Wie ziek is krijgt een bloemetje. Wie langer lid is, een speldje. En wij zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Dat moet je wel doen.”