Westlander Ton Hereijgers staat voor álle veteranen op de Dam

Algemeen
Ton Hereijgers.
Ton Hereijgers. (Foto: PR)

Zestig verschillende veteranen bereiden zich voor op een bijzondere herdenking. Op 4 mei vormen zij samen met zestig actief dienende militairen tijdens de Nationale Herdenking het erecouloir op de Dam in Amsterdam. ‘s-Gravenzander Ton Hereijgers is één van hen.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima lopen tijdens de herdenking door deze erehaag, van het paleis tot het Nationaal Monument, om een krans te leggen. 

Ton Hereijgers uit ’s-Gravenzande is 48 jaar. In de 16 jaar dat hij actief was binnen Defensie werd hij naar Jordanië en op verschillende kortere missies naar het Midden-Oosten uitgezonden als missie financialcontroller bij de Koninklijke Luchtmacht. In die rol zorgde hij voor de financiële aspecten van de missie en sloot hij in samenwerking met afdeling ‘Verwerving’ overeenkomsten met lokale ondernemers om Nederlandse militairen te voorzien van goederen, materiaal, eten, drinken en nog veel meer. Tijdens zijn uitzendingen heeft Hereijgers ervaren hoe het is om in een oorlogsgebied te leven waar vrijheid niet vanzelfsprekend is: “In Nederland kan je je eigen keuzes maken, iedereen krijgt kansen. We hebben alle mogelijkheden en vrijheden die je maar kunt bedenken. En dat ook nog eens met een heel goed systeem met alle nodige voorzieningen. Dat is bijna nergens ter wereld zo.”

Wanneer Hereijgers op 4 mei in het erecouloir staat, is hij met zijn gedachten bij alle gevallen militairen, maar vooral bij zijn jaargenoten van de Koninklijke Militaire Academie; Tom Krist en Dennis van Uhm. Beiden kwamen om bij verschillende aanslagen in Afghanistan in 2008. Hereijgers: “De Militaire Academie is een kleine wereld. De groep met wie ik daar zat blijft mij altijd bij. Als bekenden sneuvelen doet dat iets met je. Ik sta ook voor hen op de Dam, om te herdenken dat zij hun leven hebben gegeven voor vrijheid, democratie en mensenrechten.”

Het is voor het eerst dat Hereijgers in het erecouloir deelneemt en hij heeft er ook nog eens lang op moeten wachten wegens corona. “Ik vind het een eer. Het is mooi om daar te staan als vertegenwoordiging van álle veteranen. En samen de gevallen militairen officieel te herdenken. Ik ben blij dat het na twee jaar afwezigheid, nu toch echt bijna zo ver is.”