Van cijfers naar letters: van Mierlo heeft een missie

Algemeen
Jan-Willem van Mierlo kreeg zijn verhaal niet in één boekje.
Jan-Willem van Mierlo kreeg zijn verhaal niet in één boekje. (Foto: Privé)

“Schrijven zal nooit mijn tweede natuur worden”, zegt Jan-Willem van Mierlo uit Poeldijk. Toch is hij dit jaar aan deel vier van zijn kinderboekenreeks ‘De Kennismeesters’ begonnen. Op een speelse manier probeert hij de kinderen bewust te maken over de gevaren van nepnieuws.

Door Maartje Vis

Van Mierlo heeft samen met zijn partner uitgeverij De Stulp in handen. Ze geven belonings- en motivatiematerialen uit voor scholen. “Vorig jaar bestond onze onderneming 65 jaar. Om iets leuks te doen voor onze vaste klanten, kwam ik op het idee een boek te maken”, licht hij toe. Met zijn verhaal wil Van Mierlo de kinderen een belangrijke boodschap meegeven. “Het gaat over de strijd die momenteel ook in onze maatschappij bezig is, namelijk tussen de feiten en de alternatieve waarheden.” 

Dat heeft hij verteld op een manier die aansluit bij de beleveniswereld van kinderen. Een team van diverse karakters, zoals een pandabeer en een wijze uil, krijgen opdrachten om de feiten boven water te halen en de alternatieve waarheden te verslaan. In het verhaal komen bijvoorbeeld computervirussen langs die schadelijk zijn, maar ook de fabel dat de aarde plat is. De boeken zijn onder andere te verkrijgen bij de Readshop in Naaldwijk en Honselersdijk.

Uitdaging

Toen Van Mierlo begon met zijn idee uit te werken, liep hij al snel tegen iets aan. “Het verhaal bleek alleen niet in één boek te passen”, lacht hij. “Ik moet na dit vierde deel nog twee of drie delen schrijven, dat is nog wel even een klus.” Het schrijven gaat hem niet heel gemakkelijk af. “Ik heb altijd gewerkt met cijfers, zoals jaarrekeningen en balansen. Dat was mijn talent, maar niet om iets op papier te zetten”, zegt hij. Daarnaast is hij dyslectisch. “Op de basisschool kon ik amper uit mijn woorden komen tijdens mijn voorleesbeurt, omdat ik niet goed kon lezen. Ik heb er nu redelijk mee leren leven en uiteindelijk ben ik op het niveau gekomen dat ik wel stukken kan schrijven.” Om het verhaal op een leuke manier over te brengen, heeft hij hulp van een schrijfcoach.

Hij vindt het ontwikkelen van zijn verhaal een intensief, maar heel mooi proces. “Elke keer kom ik een stukje verder en gaat het verhaal meer leven. De karakters ga je echt leren kennen. Binnen het verhaal gebeuren allemaal dingen waardoor je weer extra geprikkeld wordt. Het wordt steeds spannender.”

Puzzels

In de boeken zitten veel plaatjes en puzzels. “Veel kinderen vinden lezen saai. We hebben er extra aandacht aan besteed om ook die kinderen een interessant boek te geven”, licht hij toe. Daar is hij in geslaagd. De illustraties bedenkt hij samen met Marieke Jilderda, de vormgeefster van De Stulp. De puzzels maakt hij zelf. Dat vindt hij één van de leukste taken bij het maken van zijn verhaal.

Nu hij eraan begonnen is, wil hij het ook afmaken. “Het is een leuke hobby, maar het is een beetje uit de hand gelopen’” zegt hij lachend. De positieve reacties die hij ontvangt, motiveren hem weer om verder te gaan. “Ik ben ook blij met de boeken, zeker als je goede reacties ontvangt. Ik kreeg toevallig laatst nog een mailtje van een meisje dat zei dat het haar lievelingsboek was. Dat geeft je weer een goed gevoel, daar doe je het voor.”