Lichte stijging woninginbraken in aanloop naar zomervakantie

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pexels)

De politie spreekt op 16 juni op Facebook van een forse toename van het aantal inbraken in woningen, schuurtjes, garages en boxen in Westland. Die doet zich volgens de organisatie de laatste weken voor in Naaldwijk, ’s-Gravenzande, Ter Heijde, Honselersdijk en Wateringen. Cijfers laten zien dat er in vergelijking met vorig jaar sprake is van een lichte stijging.

Door Evelyne Lammerding

De website van de politie laat zien dat van 14 april tot en met 15 juni 37 woninginbraken in Westland zijn gepleegd, waarvan 6 in juni. Grootste deel gebeurde in Naaldwijk: Daar werd 13 keer ingebroken en 5 keer werd een poging tot inbraak gedaan.

Opmerkelijk is een verschil tussen cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert en de cijfers politiewebsite. Het CBS 20 woninginbraken in april en mei. Over de maand juni publiceert het CBS nog niets; het bureau laat alleen cijfers van hele maanden zien. De cijfers zijn gebaseerd op data van de politie. Maar die laten over half april en mei een totaal van 31 zien, als de 6 inbraken van juni niet worden meegeteld.

Volgens een politiewoordvoerder kan het verschil worden verklaard uit het gegeven dat het CBS cijfers uit de landelijke organisatie krijgt. Een nadere verklaring is niet voorhanden.

Halve jaren

Het CBS geeft ook inbraakcijfers van voorgaande jaren. Hier is te zien dat in het eerste half jaar van 2021 in totaal 56 keer is ingebroken.

Dit jaar gaat het om 52 inbraken tot en met mei. Met de 6 inbraken die Mijn Buurt laat zien erbij, gaat het om 58 woninginbraken. En de maand juni is nog niet om. Zo bekeken is er sprake van een lichte stijging van het aantal woninginbraken waar Westland mee heeft te maken. In schuurtjes, garages en boxen werd in de eerste helft van vorig jaar 44 keer ingebroken. Dit jaar om 26 inbraken, aldus het CBS.

Lichte stijging

Buurtpreventie Honselersdijk spreekt van een lichte stijging van het aantal inbraken. “Tijdens de coronaperiode hebben we vrijwel niets gehad in Honselersdijk. Nu gaan mensen weer naar het werk en doen ze weer dingen.”

Van een grote toename van het aantal inbraken, kan oprichter en woordvoerder van de Honselse buurtpreventie Cor van Elswijk echter niet spreken. “Vergeleken met de periode van voor corona valt het mee.”

Volgens politiecijfers is er tussen 14 april en 6 juni één woninginbraak geweest in Honselersdijk. Hoewel het aantal inbraken in Honselersdijk tot nog toe meevalt, constateert Van Elswijk deze periode wel een stijging van het aantal meldingen. “Wij hebben een meldnummer dat 24 uur per dag bereikbaar is. Wij krijgen overlastmeldingen, maar ook aanwijzingen: ‘Let daar eens op’. Die komen nu weer vaker.”

Omwonenden zien bijvoorbeeld ‘verkenners’ lopen. Die leggen stukjes houtje neer bij woningen en controleren of die zijn verplaatst of niet. Blijven de houtjes liggen, dan weten ze dat er vermoedelijk niemand thuis is en kan een inbreker worden ingeschakeld.

Van Elswijk herinnert eraan dat de zomervakantie eraan komt. “Het lijkt wel of de inbrekers in de weken ervoor zakgeld nodig hebben. Je ziet het aantal inbraken dan toenemen.” Traditioneel hebben de buurtpreventen het dan drukker.

Meer meldingen

Bewoners gebruiken vaak lichtschakelaars als zij op vakantie zijn. “Mensen zetten hun schakelaar elke dag in van bijvoorbeeld negen tot elf uur. Maar je lampen gaan niet elke dag om precies dezelfde tijd aan en uit. Inbrekers weten dan dus ook dat je er niet bent.”

Zijn tip: gebruik een wisselaar die de lampen op verschillende tijdstippen aan en uitzet. “Gebruik daarbij ook verschillende lampen, zorg voor wat afwisseling.”

Verder valt het Van Elswijk op dat met name elektrische fietsen de laatste maanden populair roofgoed zijn. “Van een ouderengroep hoorde ik dat tien van de elektrische fietsen waarmee ze naar Delft waren gefietst waren gestolen. Op klaarlichte dag.”

Hij hoort vaker van fietsendiefstal. “Niet voor niets dat in Naaldwijk een groot waarschuwingsbord heeft gestaan.”

De buurtpreventie van Naaldwijk ziet meer meldingen in vergelijking met het coronajaar, maar doet geen uitspraken over recente cijfers. Buurtpreventen in de andere dorpen waar volgens de politie de laatste weken meer is ingebroken, waren niet bereikbaar voor commentaar.