Oranjecomité en BIZ twisten nog zonder tussenkomst burgemeester

Algemeen
Afbeelding
(Foto: SV (Archief))

Het Oranjecomité Naaldwijk ziet geen kans de ruzie met de BIZ Naaldwijk over de feestweek op te lossen. De voorzitters van beide organisaties kwamen donderdag naar het gemeentehuis toe om de gemeenteraad toe te spreken over de kwestie. Maar de twist bestaat nog en de burgemeester gaat er niet tussen springen.

De kwestie is dat het Oranjecomité zich buitenspel gezet voelt bij het organiseren van de Naaldwijkse feestweek. Terwijl het Oranjecomité jarenlang ook een aanspreekpunt was voor de gemeente en vergunningen aanvroeg, werkt de gemeente nu met een centraal aanspreekpunt. Dat is de BIZ Naaldwijk. Tot ongenoegen van het Oranjecomité heeft die besloten de Spiegeltent dit jaar niet te plaatsen op het centraal gelegen Van Tijnplein, maar vlakbij het busstation. Het Van Tijnplein wordt gebruikt als fietsenstalling en als locatie voor de EHBO-post.

Ook maakt de voorzitter van het Oranjecomité Jack Horst duidelijk dat hij geen lid wil worden van de BIZ Naaldwijk, zoals was voorgesteld. Lidmaatschap zou te duur zijn voor het comité. Volgens Horst blijft er te weinig geld over voor de huur van de Spiegeltent als de vereniging lid wordt van de BIZ.

Verder mist het comité inkomsten doordat het de kermis niet organiseert. Die inkomsten zijn nodig om andere activiteiten mogelijk te maken, houdt Horst de raad voor. Maar de gemeente zou nu achter zijn rug om een 5-jarig contract met de kermisexploitant hebben afgesloten. Alle inspanningen van het Oranjecomité zijn volgens hem gedwarsboomd.

Horst wil dat het Oranjecomité weer zijn eigen vergunningaanvragen kan indienen. Daarnaast wil hij dat de BIZ moet weten dat die met vrijwilligers heeft te maken.

De Oranjecomité-voorzitter ziet geen tijd meer de zaak dit jaar recht te trekken. Hij wil vanaf volgend jaar weer zelf vergunningen kunnen aanvragen.

De voorzitter van BIZ Naaldwijk, Rein Wiendels, vindt alles wat Horst in het openbaar zegt schadelijk voor het imago van Naaldwijk laat hij in de raadzaal weten.

Aanspreekpunt

Burgemeester Arends zegt in zijn reactie dat de BIZ Naaldwijk al sinds 2017 het aanspreekpunt voor de gemeente is. Die vraagt sindsdien ook de vergunningen aan. Dat de gemeente werkt met een aanvrager en niet met uiteenlopende, heeft te maken met de veiligheid en de verantwoordelijkheid daarvoor: “Wij weten nu wie wij moeten aanspreken. Als zich ongeregeldheden voordoen, dan weten wij wie verantwoordelijk is. Met meer partijen wordt die doorgeschoven,’’ legt hij uit.

“Dit jaar is er een verschil van inzicht over een aantal activiteiten,’’ zegt Arends. Drie keer heeft hij met beide organisatoren gesproken. Dat gebeurde zowel afzonderlijk als in gezamenlijkheid. In die gesprekken heeft Arends telkens gezegd dat de voorzitters er op eigen kracht samen uit moesten komen. Het is aan de organisatoren de inhoud van de plannen te bepalen. De rol van de burgemeester is alleen dat die de gelegenheid geeft die plannen uit te voeren.

Gepikeerd

Arends toont zich gepikeerd over de stelling dat het Oranjecomité in de armen is gedreven van de BIZ. “Te gek voor woorden,’’ vindt hij.

Arends hoorde telkens van beide voorzitters dat ze er bijna en zelfs helemaal uit waren. Maar dat werd later herroepen. Mediation werd afgewezen net zoals een alternatieve locatie voor de spiegeltent, zegt hij.

‘Niet dwingen’

“Je kunt water laten stromen, een drinkbak hebben om het in te laten stromen, maar je kunt een paard niet dwingen te drinken,’’ antwoordt Arends op de vraag van Peter Duijsens. De fractievoorzitter van Westland Verstandig wilde weten of de burgemeester tussen het Oranjecomité en de BIZ kon komen als die geen oplossing konden vinden. Maar Arends wil zich inhoudelijk niet inlaten met de zaak: “Het is een particulier initiatief.’’

Ook blijft hij bij het standpunt dat een aanspreekpunt nodig is in verband met het veiligheidsvraagstuk.