Elk weekend is er livemuziek in Nederland 3.
Elk weekend is er livemuziek in Nederland 3. (Foto: Nederland 3)

Nederland 3, hét poppodium van het Westland, bestaat 50 jaar

Algemeen

Nederland 3, het poppodium van het Westland, bestaat 50 jaar. Om dat te vieren organiseren de vrijwilligers die het popcentrum in handen hebben een maand lang leuke activiteiten en optredens voor jong en oud in oktober.

Elk weekend is er livemuziek in Nederland 3. De bandjes die optreden, beoefenen onder andere pop, rock, metal en bluesmuziek maar alle genres zijn welkom. Het popcentrum wordt volledig gerund door een enthousiaste groep vrijwilligers.

“Toen ik een oproep op Facebook voorbij zag komen dat ze hulp nodig hadden, heb ik mij aangemeld. Nederland 3 is eigenlijk het enige echte poppodium wat er in het Westland is en dat wil ik graag in standhouden”, zegt Ronald Bruggeling. Als vrijwilliger verzorgt hij samen met John Koning de programmering bij de optredens en boekt hij de bandjes. Ook is hij als bestuurslid medeverantwoordelijk voor het nastreven van de doelen van de stichting en faciliteert het bestuur alles wat nodig is om leuke activiteiten te organiseren binnen het poppodium, zoals live optredens, een muziekquiz of een dartavond. Als gitarist van de band Loch Out heeft hij net zoals de andere vrijwilligers veel affiniteit met muziek.

Laagdrempelig

Het poppodium focust zich vooral op beginnende, Westlandse muzikanten. “We hebben connecties met diverse gitaar- en muziekscholen uit het Westland. De bandjes die daar les krijgen, geven wij de kans om op een serieus podium op te treden”, zegt Ronald. “Je kan bij ons heel laagdrempelig beginnen. Een beginnende band die niet zo veel spullen heeft, kan bij Nederland 3 al terecht. Al heb je een gitaar en iemand die kan drummen, kan je al een optreden geven. Wij kunnen namelijk alle spullen regelen.” Bandjes die al gevorderd zijn, blijven ook van harte welkom bij Nederland 3.

Ronald vindt zijn vrijwilligerswerk hartstikke leuk. “De sfeer is heel gemoedelijk en iedereen kent elkaar, het is altijd heel gezellig.” Daarnaast vindt hij het ook belangrijk om de pop, rock- en bluesbandjes in het Westland in stand te houden. “De bandjescultuur heeft tijdens corona best wel een klap gehad en er zijn een hoop muzikanten gestopt. De bandjes komen nu wel weer op gang, alleen de bezoekers moeten hun weg weer terug zien te vinden. Die zijn natuurlijk ook lang weggeweest.”

Non-profit

Begin vorig jaar bestond het poppodium 50 jaar. Vanwege corona hebben ze de jubileummaand twee keer moeten verzetten, maar nu staat het eindelijk vast: de gehele maand oktober is er een speciaal programma met allerlei leuke optredens en activiteiten. “We gaan een bandjesmarathon organiseren met heel veel lokale bandjes. Ook is er een bluesavond en een rockavond. Voor de jeugd is er een Halloweenfeest”, zegt Ronald. “Er is ook een popquiz, georganiseerd door vrijwilligers van 3, en voor de fanatieke darters een dartavond. We hopen dat iedereen een hele leuk tijd bij ons krijgt. Onze insteek is helemaal non-profit en we draaien volledig op vrijwilligers, dus iedereen probeert er echt iets leuks van te maken.”

Er komen naast kleine bandjes ook grotere Westlandse bands, zoals Source, Red Label en Vinnie’s Vice. Daarnaast komen er ook twee bluesbands die landelijk bekend zijn, Blues De Luxe en Sweet Bourbon. Een andere bekendere band die ook optreedt, is Yowsah, zij brengen een ode aan het repertoire van Nile Rodgers. “Vinnie’s Vice treedt samen op met Grohl, zij komen uit België. Grohl is een ijzersterke Foo Fighters tribute band, bij menig rockliefhebber bekend als de band van Dave Grohl. Dus dat is ook een leuke combinatie”, zegt Ronald.

Genres

Hij verheugt zich het meeste op de bandjesmarathon. “Wij zijn het hele jaar bezig met allerlei diverse bands en nu ga je zien dat alle muzikanten uit het Westland naar Nederland 3 toekomen. Dan zie je zo veel bekende gezichten, dat is wel heel erg leuk. Ook komen alle verschillende soorten genres weer een keertje bij elkaar en dat is ook leuk.”

De vrijwilligers hopen dat veel mensen door de verschillende soorten optredens en activiteiten weer ervaren hoe leuk de Westlandse bandjescultuur ook alweer was.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Quinn en Huub uit Zuid-Holland provinciewinnaars Amateurscheidsrechter van het Jaar-verkiezing Sport 23 uur geleden
Afbeelding
44 verenigingen uit Westland cashen met Grote Clubactie Sport gisteren
Afbeelding
Renovatie Wateringse molen stapje dichterbij Algemeen 1 dec, 10:29
Afbeelding
Afsprakenkader Emissieloze kas werkt tot 2027 aan verbetering waterkwaliteit Algemeen 1 dec, 10:26
Afbeelding
Oproep aan minister Adema: ‘Kom met verduurzamingsfonds voor tuinbouw’ Algemeen 1 dec, 09:40
Afbeelding
Sportwethouder Anko Goudswaard trapt SantaRun af Algemeen 1 dec, 09:33
Afbeelding
Twee gewonden na ongeval op Burgemeester Elsenweg in Naaldwijk Video 30 nov, 19:47
Afbeelding
Fietsster gewond na aanrijding, automobilist rijdt door Galgeweg ‘s-Gravenzande 112-nieuws 30 nov, 17:34
Afbeelding
Groep 8 van De Achtsprong doneert aan Hartstichting Algemeen 30 nov, 13:30
Afbeelding
Lezing over invloed Westlandse familie op klassiek onderwijs Algemeen 30 nov, 09:14
Afbeelding
De kranten staan weer online! Algemeen 30 nov, 08:00
Afbeelding
Team Westland deelt het Westlandse miljoen uit Algemeen 29 nov, 13:44
Afbeelding
Rosanne den Drijver verslaat alle jongens Sport 29 nov, 13:40
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief