Waar is het groen en de sociale huur in de Lierse Wilgenbuurt?

Algemeen
Afbeelding
(Foto: pixabay)

Waar komt de bijna 2600 vierkante meter groen precies in de nieuw te bouwen Wilgenbuurt in De Lier? En hoe zit het met de sociale huurwoningen? Dat willen verschillende fracties uit de Westlandse politiek graag weten.

De Wilgenbuurt verrijst aan de oostkant van De Lier. De wijk ligt tegen de wijk Liermolen aan en bestaat uit ‘maximaal’ 220 woningen. Daarvan zijn er ‘maximaal‘ 30 zorgwoningen, staat in het plan.

LPF, CDA en WestlandVerstandig laten alle drie weten het belangrijk te vinden concreet te horen waar het groentekort van 2600 meter precies wordt gecompenseerd.

Ambtenaren die wethouder Ben van der Stee (Westland Verstandig, Ruimtelijke Ordening) ondersteunen, stellen dat er is voldaan aan de groennormen in de wijk. Maar de politici willen heel helder weten waar dat groen dan precies komt. Een antwoord kregen zij dinsdag niet.

Sociale huur

De ChristenUnie/SGP wil weten hoe het zit met de sociale huur in de wijk. In het plan staat dat 20 procent van de woningen sociale huurwoningen zijn. Daarvan gaat tweederde naar de zorgwoningen van instelling ’s Heeren Loo. In de Westlandse woonvisie is opgenomen dat 30 procent van een nieuwbouwwijk uit sociale huurwoningen moet bestaan.

Maar de woonvisie werd vastgesteld in 2020, zegt wethouder Van der Stee. Het bouwplan voor de Wilgenbuurt stamt uit de tijd daarvoor. Dus gelden de oude regels nog voor deze wijk, antwoordt hij. Het komt erop neer dat er 38 sociale huurwoningen zijn gepland. Daarvan zijn 28 zorgwoningen voor ’s Heeren Loo.

Westland Verstandig-fractievoorzitter Peter Duijsens is ook kritisch op de aantallen sociale huurwoningen. “Vijfenveertig procent bestaat uit dure woningen, maar wij roepen al lang dat we woningen voor starters en ouderen nodig hebben. Er is wel een beetje behoefte aan dure woningen, maar de behoefte aan de onderkant van de woningmarkt is groter.’’

Volgens de wethouder is de volgende ontwikkeling in De Lier de Havenbuurt, vlakbij de Wilgenbuurt. In de buurt van de te bouwen school komen 50 tot 55 huurwoningen, aldus Van der Stee.

De gemeenteraad gaat het plan in oktober nog bespreken.