Ko Tijsmans: ‘De juiste vragen stellen’

Algemeen
Ko Tijsmans kent de weg in de belastingformulieren.
Ko Tijsmans kent de weg in de belastingformulieren. (Foto: Wolfgang van der Hoek)

Ko Tijsmans (74) is vrijwilliger bij de Formulierenbrigade van Vitis Welzijn en helpt Westlanders met het invullen van hun belastingaangifte. “Je komt elke jaar dezelfde mensen tegen. Daar krijg je dan wel een bepaalde band mee.”

door Linda van der Klooster

Bij het Buurt Informatiepunt van Vitis Welzijn, kun je in veel kernen terecht voor antwoord op vragen over financiën, zorg, welzijn en vrijwilligerswerk. Onder andere gepensioneerde Westlanders met een laag inkomen kunnen bij Vitis Welzijn zelfs de inkomstenbelasting laten invullen door goed geïnformeerde vrijwilligers. Ko Tijsmans is een van hen. “De Belastingaangifte lijkt een invuloefening”, zegt hij. “Als je de goede kruisjes zet, krijg je het juiste antwoord. Heel vaak is dat ook zo, maar niet altijd. Het computerprogramma is jaren oud en verschillende kabinetten hebben diverse aanpassingen gedaan aan tarieven en regels. Je hoeft al die regels niet in detail te kennen, maar wel weten te vinden.”

Bij het Buurt Informatiepunt kun je zonder afspraak binnenlopen als je ondersteuning nodig hebt. “Zijn de gesprekken langer dan verwacht, dan word je doorverwezen naar de Formulierenbrigade. Voor de belastingaangifte kun je van 20 tot 24 februari 2023 een afspraak maken. De informatie daarover staat op de website van Vitis Welzijn en komt in de lokale kranten.”

Maart en april is voor Ko en zijn collega-vrijwilligers de drukste periode, als de inkomstenbelasting 2022 moeten worden ingeleverd. “Een leuke periode. Als je iets ingevuld hebt en iemand met een klein pensioentje blijkt 100 euro terug te krijgen en lachend de deur uitgaat, dat is mooi.”

Interessant

Ook voor mensen met een klein pensioen, die geen inkomstenbelasting hoeven te betalen, kan het interessant zijn om toch het formulier in te vullen. “Bijvoorbeeld bij medische kosten, om daarvan een deel terug te krijgen.”

Ongeveer tien jaar geleden kwam Ko als vrijwilliger bij Vitis Welzijn terecht. “Al heel snel ging ik naar de Formulierenbrigade. Daar komen mensen met heel veel administratieve vragen die ze niet kunnen oplossen. Onder andere over belastingen, toeslagen, sociale regelingen, verzekeringen, noem maar op.”

Ko en zijn medevrijwilligers adviseren en helpen daar mensen die niet overweg kunnen met de computer of die niet in staat zijn formulieren in te vullen. De samenwerking met organisaties als de gemeente en de Belastingdienst is goed. “Het is voor ons de kunst om de juiste vragen te stellen en die door te spelen naar de organisatie. Dat kost tijd en energie. Soms heb ik iets ingevuld en gaat de Belastingdienst niet akkoord. Dan bel ik. Vaak gaan ze na mijn uitleg dan toch akkoord. Het kost energie, maar het levert wel wat op.”

Hogeschool

Ko is jarenlang personeelsadviseur geweest in verschillende bedrijven. De laatste jaren voor zijn pensioen was hij docent op de hogeschool in Leiden. “Dat is eigenlijk de ondergrond geweest van de kennis die ik heb opgedaan. Je leert in beide functies luisteren en doorvragen. Dat is als docent belangrijk. Bijvoorbeeld als studenten werkstukken hadden gemaakt. Dan moet je kunnen navragen waarom ze iets geschreven hebben en wat de gedachte achter een tekst is. Ook als personeelsadviseur ben je er niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor de mensen. Als je het goed doet ben je een intermediair. Dan ga je luisteren, doorvragen en kijken wat de juiste oplossing is en voor allebei de partijen acceptabel is.”

Ko geeft zijn collega-vrijwilligers ook de trainingen voor de veranderingen van het nieuwe belastingjaar. “Eventueel ben ik de vraagbaak voor collega-vrijwilligers. De Belastingdienst geeft verschillende trainingen die ik volg. Zo blijf ik zelf bij.”

Berusting

Niet altijd kunnen Ko en zijn collega-vrijwilligers van de Formulierenbrigade iemand helpen. “Dan leggen we uit waarom iets niet kan. Vaak zie je dan iemand weggaan met een gevoel van begrip en berusting. Als je bijvoorbeeld een toeslag aanvraagt terwijl je geld boven de norm op de bank hebt, dan kan dat niet. Het is hard werken, om mensen dan toch met een glimlach de deur uit te krijgen.”

Ko wil zijn vrijwilligerswerk nog lang blijven doen. “Zolang ik het vrijwilligerswerk met plezier doe, wil ik doorgaan. Je komt elke jaar dezelfde mensen tegen. Daar krijg je dan toch een bepaalde band mee. Ik ben tevreden als ik de inwoners van het Westland heb kunnen helpen of heb kunnen duidelijk maken dat iets volgens de regels niet mogelijk is. Voor mij is de glimlach een beloning.”

Advies of hulp nodig bij het invullen van een formulier of de inkomstenbelasting? Bij het Buurt Informatiepunt kun je gewoon binnenlopen. Voor de belastingopgave kun je een afspraak maken. Zie www.vitiswelzijn.nl/diensten/belastingaangifte. Wil je liever aan de andere kant van de tafel zitten? Kijk ook voor adviserende vrijwilligersfuncties op www.westlandvoorelkaar.nl.