Last onder dwangsom voor jongeren met messen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Stock)

Vier jongeren in de leeftijd van 14 tot 17 jaar hebben van burgemeester Arends een last onder dwangsom opgelegd gekregen omdat zij een mes bij zich droegen met de duidelijke bedoeling dit te gebruiken als wapen. De burgemeester vindt het schokkend en onacceptabel dat zulke jonge kinderen met messen de straat op gaan.

Op vrijdag 3 februari kreeg de politie een melding dat er jongeren in Monster liepen met messen. De politie ging ter plaatse en trof inderdaad vier jongeren, afkomstig uit Hoek van Holland en Monster, met messen aan. Uit berichten op social media en gesprekken met andere jongeren werd duidelijk dat zij hun mes wilden gebruiken als wapen. De politie heeft de jongeren staande gehouden en naar huis gebracht. Er heeft een gesprek plaatsgevonden met hun ouders en zij zijn aangemeld voor een HALT-traject.

Impact

De Algemene Plaatselijke Verordening van Westland verbiedt het om op een openbare plaats of in een openbaar gebouw een mes of ander voorwerp als wapen bij zich te dragen. “Het dragen van wapens heeft een enorme impact op de veiligheidsgevoelens van inwoners”, aldus burgemeester Arends. “Door wapenbezit kunnen conflicten snel escaleren met ernstig letsel of de dood tot gevolg. Wapens horen daarom op geen enkele wijze thuis in de samenleving.”

Herhaling voorkomen

De last onder dwangsom is opgelegd om herhaling van de overtreding te voorkomen. Als de jongeren nog een keer worden aangetroffen met een mes, krijgen ze elk een boete van € 500. Mochten ze daarna opnieuw de fout in gaan, dan kan de burgemeester nieuwe, hogere dwangsommen opleggen.