Column: ‘Wie is die man met dat grijzende haar en met die rimpels?’

Column
Jos van Kester
Jos van Kester (Foto: PR)

Nu ik van een bepaalde leeftijd ben krijg ik steeds vaker de vraag die mij vroeger nooit gesteld werd: hoelang wil, of erger, móet jij nog? 

Glastuinbouw

Natuurlijk weet ik wel van welk bouwjaar ik ben en op sommige ochtenden wanneer ik mijn lenzen heb ingedaan is het echt weleens schrikken als ik in de spiegel kijk. Wie is die man met dat grijzende haar en met die rimpels, die mij daar aan staat te kijken? Als we het over feitjes hebben waar ik niet direct een antwoord op heb kunnen de kinderen weleens zeggen: geeft niet hoor pap, dat hoort bij je leeftijd...

Fysiek voel ik wel dat ik geen 20 meer ben

Fysiek voel ik wel dat ik geen 20 meer ben, als ik nu een dag op m’n knieën in het tuintje heb zitten wieden of schoffelen voel ik spierpijn op plekken waar ik nooit geweten heb dat daar spieren zitten.

In diverse groepen gaan vrienden al wel een dag korter werken of zijn de eersten zelfs helemaal uitgewerkt, waarvan enkele vroegtijdig. De een is er blij mee en een ander verveelt zich rot, die zijn letterlijk in een zwart gat gevallen. Dat zijn mensen die gebruik hebben kunnen maken van bepaalde regelingen waarvan wij in de glastuinbouw nog nooit gehoord hebben. Ook ken ik er een paar die hun tijd werkelijk uitzitten en dag voor dag afstrepen tot hun pensioen. Hen geef ik vaak het advies: ga iets leuks doen!

Ga iets leuks doen!

En daar gaat het om! Zelf ben ik helemaal niet bezig met stoppen omdat mijn werk als relatiebeheerder zo leuk is. Ik heb veel leuke collega’s die zich allemaal keihard inzetten om onze mooie sector verder te helpen. Iedere dag krijg ik energie van mooie gesprekken en bedrijfsbezoeken bij ondernemers die verder willen komen met ambities op het gebied van arbeid, plantgezondheid en de energietransitie, ondanks alle eisen die hier tegenwoordig aan verbonden zijn.

Voor mijn moeder blijf ik een snotneus

Trouwens, ik vind leeftijd toch maar een relatief begrip, voor de kleinkinderen ben ik heel oud, voor mijn kinderen gewoon oud maar voor mijn moeder blijf ik een snotneus. Dus wat mij betreft nog heel lang!

Jos van Kester, relatiebeheerder Glastuinbouw Nederland