Weercolumn: ‘Een mooie lentedag aanstaande zaterdag voor alle buitenactiviteiten?’

Column
Marco Schregardus.
Marco Schregardus. (Foto: Privé)

Met Koningsdag voor de deur lijken de weergoden ons goed gezind. De verwachting is dat het overwegend droog is met af en toe zon en temperaturen die oplopen tot een comfortabele 15 graden. Dat zijn heel normale temperaturen voor eind april, net op tijd na de kou van afgelopen 2 weken. Een ideaal scenario voor iedereen die eropuit trekt om te genieten van festiviteiten en vrijmarkten. Neem voor de zekerheid een jasje mee, want in de vroege ochtenduren kan het nog wat fris zijn, en de kans op een bui later in de middag blijft aanwezig. Het blijft wel een verwachting…

Nu over naar een bijzonder fenomeen aan de hemel, vastgelegd door onze trouwe lezer Jacques Quartel. Vorige vrijdag maakte Jacques een unieke weerfoto die hij ons toegezonden heeft. 

Zo zien we maar weer hoe de natuur ons kan verrassen met haar schoonheid

Op deze foto is een bijzonder lichteffect te zien: een soort regenboog rond de maan. Dit fenomeen, beter bekend als een ‘Halo’, ontstaat wanneer maanlicht wordt verstrooid door ijskristallen in hoge cirruswolken, zo’n 8 tot 10 kilometer boven de aarde. Net zoals een regenboog bij daglicht, buigen deze kristallen het licht en creëren een betoverende cirkel om de maan.

Zo zien we maar weer hoe de natuur ons kan verrassen met haar schoonheid, zelfs wanneer we het minst verwachten. Heb je zelf een opmerkelijke weerfoto of een vraag over bijzondere weersverschijnselen? Stuur deze gerust in naar weerpraat@aiwestland.nl , en misschien bespreek ik je foto of vraag in de volgende editie!

Geniet van Koningsdag en hopelijk biedt het weer een prachtige achtergrond voor een feestelijke dag!

Weer of geen weer, er is altijd nieuws.

Weerman Marco