Restauratie Joodse begraafplaats voltooid

Cultuur
De Joodse begraafplaats is opgeknapt.
De Joodse begraafplaats is opgeknapt. (Foto: SJW)

De restauratie van de Joodse begraafplaats aan de Opstalweg in Naaldwijk is na enkele jaren van voorbereiding en onderzoek voltooid. Woensdag 29 maart vond in de nabij gelegen Joannesschool een feestelijke bijeenkomst plaats om bij dit moment stil te staan. 

Voordat de werkzaamheden konden worden gestart vond er een gedegen onderzoek plaats. Hierbij werd bijvoorbeeld ook rekening gehouden met de eisen vanuit Joodse wetgeving. De grafstenen zijn schoongemaakt, kapotte delen zijn weer aan elkaar gelijmd, funderingen werden vernieuwd en de grafschriften zijn weer leesbaar. 

De voorzitter van Stichting Joods Westland, Arie Storm, bedankte alle sponsoren, waaronder de gemeente Westland, die deze restauratie mogelijk hebben gemaakt. Op de begraafplaats staat nu ook een herinneringsbord met de namen van alle in het Westland geboren Joodse inwoners die in de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn. Tijdens de bijeenkomst waren onder anderen afgevaardigden van de Nederlands Israëlitische Gemeente Den Haag, wethouder Rombout van de gemeente Westland, raadsleden, sponsoren en leerkrachten van de Joannesschool, aanwezig.

Bestuurslid Harry Groenewegen gaf een kort inkijkje in de geschiedenis van Joods Westland.

Daarna werd een bezoek gebracht aan de begraafplaats waarbij de genodigden het resultaat van alle inspanningen konden zien en Eric de Jong uitleg gaf over de werkwijze bij de renovatie.