Westlanders leveren 300 groentekisten af in Rotterdam

Cultuur
Het is een prachtig gezicht, al die schippers en aanverwanten in historische kleding op het pleintje bij de Bongaard.
Het is een prachtig gezicht, al die schippers en aanverwanten in historische kleding op het pleintje bij de Bongaard. (Foto: DvE)

Het lijkt de set van Kruimeltje of De Kameleon wel, zaterdagochtend 1 juli op het pleintje bij de Bongaard in De Lier. Niet alleen liggen er negentien authentieke schepen klaar om uit te varen; er lopen ook tientallen mensen rond in historische kledij. Vandaag varen ze van De Lier naar Rotterdam, waar ze 300 groentekisten afleveren bij de Voedselbank.

Door Debbie van Eijk

Het is echt een mooi gezicht, al die ouderwets geklede schippers bij elkaar. De jongste opvarende is de kleindochter van Peter (9 jaar), van de familie Van Geest, goed bekend in de regio om het transportbedrijf. Ook zij is gestoken in een prachtige antiek aandoende jurk, afkomstig van kledingverhuurwinkel ‘Mijn Pakkie An’ aan de Kijckerweg. 


Peter van Geest, Angela en Bas. Hun historische kleding komt van Lierse verkleedwinkel ‘Mijn Pakkie An’. - DvE

Hoewel het regent, is het niet koud. Eigenlijk doet het grauwe weer wel iets voor de sfeer vandaag: de grijstinten doen denken aan de grote zwart-witfoto’s in museum De Timmerwerf van de Westlandse groente- en fruitveiling van weleer. “Sommige van de westlanders op deze foto liggen hier vandaag ook”, weet iemand van het museum te vertellen. De historische optocht vormt de afsluiting van de expositie ‘Transport over het Leewater’. Zaterdag 15 juli start de volgende expositie, van de Lierse Amateur Kunstenaars.


Vrijdagavond was er feest bij de Bongaard en waren de westlanders mooi verlicht. - PR

Het grote feest vond vrijdagavond 30 juni al plaats. Het Lierse zeemanskoor ‘Onder Zeil’ trad toen op, onder belangstelling van veel aanwezigen bij de Bongaard. Pas toen de zon allang onder was - de boten waren mooi verlicht -, was het feest afgelopen en gingen veel schippers zelf ‘onder zeil’: een flink deel van hen bleef overnachten op hun boot. Zoals dat vroeger ging. En net als vroeger ging er aardig wat alcohol doorheen; voornamelijk kratjes Heineken.


De kratten en kisten met groente worden op de aanhanger van de tractor geladen. - PR


De tractor gaat zaterdagochtend vroeg op weg naar De Lier. - PR

Zaterdagochtend 1 juli is er om half 10 al veel bedrijvigheid aan wal. Voorbijgangers en bewonderaars maken foto’s van de verklede schippers, vrijwilligers van museum De Timmerwerf, familieleden en andere opvarenden. Rond 10 uur komt het geronk van een tractor steeds dichterbij: daar zijn de kratten met groente: bieten, komkommers, sperziebonen, rodekool, aubergines en tomaten. In een goede sfeer laden de mannen de kisten aan boord, waarbij ze deze aan elkaar doorgeven.

‘Ja, varen!’

Uiteindelijk is alles netjes geladen en maken de schippers zich klaar om te vertrekken. Sommigen gaan nog even snel naar het toilet, want het wordt een lange tocht van vijf uur. Iets voor 11 uur gaan de masten omlaag: mooi om te zien. En dan, om 11 uur wordt het startsein gegeven. “Varen!” “Ja, varen!”, roepen wat mannenstemmen. Motors starten, er komt beweging in de botenstoet onder het toeziend oog van belangstellenden op de bruggen over het water, maar ook van de pers - zo is ook WOS erbij. Het transport is begonnen. Richting Schipluiden, dan naar Den Hoorn, waar ze rond 13.00 uur vanmiddag passeren, en dan via Delft - waar boot nummer 20 aansluit in de stoet - naar Delfshaven. Op een behouden vaart!


De westlanders gaan op weg, met gestreken masten. - DvE