2000ste uitzending met radio-icoon Ton Kolmeijer: ‘Stoppen staat niet in mijn woordenboek’

Cultuur
Ton Kolmeijer is begonnen aan zijn 38ste jaar als omroepvrijwilliger bij WOS en heeft zondag zijn 2000ste uitzending.
Ton Kolmeijer is begonnen aan zijn 38ste jaar als omroepvrijwilliger bij WOS en heeft zondag zijn 2000ste uitzending. (Foto: Archief/Chrit Wilshaus)

Komende zondagochtend is omroepvrijwilliger en lokaal radio-icoon Ton Kolmeijer (74) voor de 2000ste keer te horen bij de WOS met zijn programma Plusradio. Van 7 uur ‘s ochtends tot 12 uur ‘s middags streelt hij de oren van zijn luisteraars met de mooiste muziek uit zijn verzameling, die na ruim 37 jaar in het vak bestaat uit zo’n 75.000 nummers.

Door Debbie van Eijk

Het zal Ton ook die tweeduizendste ochtend geen moeite kosten om uit bed te komen voor zijn show. “Ik ben een vroege vogel”, verklaart de radiomaker, die in oktober 1986 begon als vrijwilliger bij WOS. Zesendertig jaar was hij toen. “Ik heb alles vanaf de eerste minuut mogen meemaken.” 

Zijn programma Plusradio groeide in de loop der tijd uit tot een bijna ochtendvullende show van vijf uur. Voor Ton is dat echter geen minuut te lang: “Ik heb zelf gevraagd of ik uren die vrijkwamen erbij mocht nemen. Het is elke week weer een feestje.”

Altijd vrijwilliger

“Ik ben altijd gewoon vrijwilliger geweest”, vertelde Ton in januari 2022 aan Nieuwsblad Maassluis. “Ik begon bij de ziekenomroep in Schiedam.” Na zijn trouwen in 1974 kwam Ton in Maassluis wonen en wilde hij ook hier op radiogebied actief worden. Wat in Maassluis niet lukte, lukte in buurgemeente Maasland wel. Jarenlang maakte Ton een programma voor het dienstencentrum dat daar was gevestigd. “Elk programma van tweemaal driekwartier nam ik van tevoren, vaak de avond daarvoor, thuis op, op een cassette en die bracht ik dan ’s morgensvroeg naar het dienstencentrum, deed het bandje in de cassetterecorder en reed vervolgens naar mijn werk in Schiedam.” Kort daarop werd Ton gevraagd penningmeester te worden bij Omroep Vlaardingen. Na de geboorte van de WOS in 1986 werd hij na het afleggen van een stemtest ook actief voor deze streekomroep, waarvoor hij nog steeds programma’s maakt – voor het 38ste jaar inmiddels, dus.

Vaste onderdelen

Het plezier dat hij in het radiomaken heeft, merkt de luisteraar onder meer aan de variatie die hij aanbrengt in zijn programma. Van 7 tot 8 uur laat hij “fijne, Nederlandstalige luisterliedjes” horen, zoals Rob de Nijs, Benny Nijman en de Zangeres Zonder Naam. Het uur daarna is heerlijk instrumentaal: “Solisten, orkesten; muziek die gewoon lekker in het gehoor ligt voor bij het ontbijt.” Het derde uur wordt ingeluid met een gedichtje, gevolgd door twintig minuten gewijde muziek. Dan twintig minuten klassiek, afgesloten door muziek uit de regio, zoals van Honsels Harmonie of het Westlands Mannenkoor. 

Het is elke week weer een feestje

De laatste twee ochtenduren, als de meeste luisteraars inmiddels goed wakker zijn, draait Ton populaire muziek en houdt hij telefonische interviews met mensen uit de regio. “Bijvoorbeeld over hun postzegelvereniging, tuin of met iemand van een dierenasiel.” Verder zet hij zich ook in voor mooie radio op feestdagen. Met Valentijnsdag verzorgt hij bijvoorbeeld een extra uitzending in de avond, en ook op Tweede Paasdag, Koningsdag en Tweede Kerstdag hoor je ‘zijn’ muziek op WOS.

Actueel

Met zijn collectie van ongeveer 75.000 nummers sluit Ton regelmatig aan op actuele thema’s. Zo draait hij ‘Goede nacht vrienden’ van Reinhard Mey in reactie op het nieuws dat Hans Hoogendoorn stopt bij de NOS, na 48 jaar. Om makkelijker te kunnen kiezen, heeft Ton de liedjes in zijn collectie gecategoriseerd in bijvoorbeeld Nederlands, waaronder luisterliedjes, cabaret, man/vrouw/duo - “Zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Zondag 7 januari kunnen we dus intunen op zijn 2000ste uitzending. Heeft de radiomaker nog iets speciaals in petto? “Ik ben van plan om te gaan praten met een aantal mensen met wie ik ook regelmatig in het programma spreek. Vroeg in de ochtend wordt er een attentie bij hen gebracht, als blijk van waardering voor onze samenwerking in al die jaren.” In totaal gaat het om tien mensen, wat wél lastig kiezen was voor Ton: “Ik heb in al die jaren met duizenden mensen mogen praten.”

Ik ben iemand die eigenlijk niet van stoppen weet

Naast WOS is Ton op tal van andere gebieden actief. Hij was bijvoorbeeld tien jaar lang vliegende reporter op de zaterdagochtend. Dan ging hij langs locaties waar evenementen waren. Ook is hij 24/7 actief met plusradio.online. Elke ochtend kondigt hij op dat kanaal tussen 10 en 12 uur in het programma De Toppers van Toen evenementen aan die de dag erop zullen plaatsvinden. “Ik ben iemand die eigenlijk niet van stoppen weet,” lacht Ton. “Stoppen staat niet in mijn woordenboek.”

Genomineerd

Vorig jaar was hij genomineerd voor Omroepvrijwilliger van het Jaar en mocht hij naar Hilversum. “Helaas heb ik de titel niet behaald, maar het feit dat je genomineerd bent is voor mij toch ook weer een extra blijk van waardering.”