Om deze reden worden er weer schelpen geteld in Monster

Cultuur
In 2023 telden vrijwilligers meer dan 34.000 schelpen op de Nederlandse stranden.
In 2023 telden vrijwilligers meer dan 34.000 schelpen op de Nederlandse stranden. (Foto: Archief/Taco van der Eb)

Op 23 maart neemt Natuurlijk Delfland / Westland deel aan de Nationale Schelpenteldag. Iedereen die wil, wordt opgeroepen om zich te melden bij de strandkar op het Schelpenpad bij de Zandmotor in Monster. Maar waarom worden er eigenlijk schelpen geteld?

Nationale Schelpenteldag is een jaarlijks terugkerend fenomeen, dat zijn aftrap kende in 2022. Toen werden er 20.000 schelpen geteld. In 2023 waren dat er al meer: toen telden vrijwilligers meer dan 34.000 schelpen op de Nederlandse stranden. Goed weer was het die dag niet, maar toch gingen meer dan duizend deelnemers met hulp van experts aan de slag. Er werden vorig jaar ook schelpen geteld in België en Frankrijk. In totaal leverde dat tachtigduizend getelde schelpen op, van 66 verschillende soorten.

Wetenschap helpen

En om die soorten is het de organisatie achter Nationale Schelpenteldag onder meer te doen. Het is namelijk niet alleen een leuk evenement en een goede reden om lekker buiten bezig te zijn, maar het schelpen tellen helpt wetenschappers ook enorm. Door samen te tellen, krijgen zij meer inzicht in hoe zeedieren in de Noordzee leven, wat klimaatverandering voor invloed heeft op de biodiversiteit, en welke exotische schelpen onze stranden bereiken.

De meest voorkomende schelp in 2023 was de strandschelp, gevolgd door de kokkel en de zwaardschede.

In 2024 draait alles om die exoten, de schelpen die met hulp van mensen van verre oorden op onze stranden belanden. 

Monster

In Monster staan op het Schelpenpad 23 maart van 11.00 tot 14.00 uur deskundigen klaar om informatie over de gevonden schelpen te geven.

“Schelpen liggen volop aan het strand, dat zijn zeer algemene tot zeer zeldzame soorten, van verse tot zeer oude exemplaren en van inheemse tot en met exoten,” licht Natuurlijk Westland toe. “Je hoeft geen expert te zijn, onze deskundigen zijn op het stand aanwezig. Kom langs, zoek naar schelpen en tel mee. Een zoekkaart is aanwezig om de waarnemingen op te schrijven.”