Roxanne wil een kas in Westland waar je kunt rouwen en vieren

Cultuur
Roxanne op het Wilhelminaplein: 'Dit is mijn A-locatie.'
Roxanne op het Wilhelminaplein: 'Dit is mijn A-locatie.' (Foto: PR)

Nadat haar vader drie jaar geleden was overleden, miste Roxanne van den Berg-Livain een plek om te rouwen en de verbinding met mensen die ook in een rouwfase zaten. Op social media kwam ze de Rouwen en Vieren-kas tegen, een nog jong initiatief van de Stichting Pop-Up werk in Amsterdam. Na het bezoeken van de pop-up-kas in Amsterdam en Amersfoort wist Roxanne wat haar te doen staat: zich hard maken voor een Rouwen en Vieren kas in het Westland.

Door Rianne Dekker

Aan de hand van foto’s schetst Roxanne een beeld van zo’n kas, die er de laatste twee weken van het jaar staat. “Buiten staan bijvoorbeeld kerstbomen met lichtjes en linten, waarop mensen iets geschreven hebben. Binnen een tafel met gastenboek, kaarsjes, een kleed op de grond en een fauteuil. Deze creëren een soort huiskamereffect. Het (plexi)glas van de kas geeft er ook een transparante sfeer aan. Verder is er, zoals in Amersfoort, de mogelijkheid om bijvoorbeeld buiten op bankjes met elkaar na te praten. Daar kun je ook met meerdere mensen naar binnen, in Amsterdam bijvoorbeeld ga je alleen.” Over de inkleding in Westland moet Roxanne nog haar gedachten laten gaan. “Ik wil in ieder geval de Westlandse kleuren groen en wit erin verwerken. En muziek bij de opening.”

Wilhelminaplein A-locatie

Maar zover is het nog niet. Eerste prioriteit is goedkeuring van de gemeente voor een locatie. Als het aan Roxanne ligt wordt dat het Wilhelminaplein in Naaldwijk. “Dat is mijn A-locatie. Ik heb inmiddels contact gezocht met de gemeente en deze ook kenbaar gemaakt. Het grasveld naast de bibliotheek in Naaldwijk zou ook nog een optie zijn. Bij de gemeente gaf men te kennen het een mooi initiatief te vinden, maar om het eventueel op de omgevingstafel te krijgen was meer informatie nodig over bijvoorbeeld de organisatie en hoe je wordt begeleid. Na het sturen hiervan wacht ik nu een reactie af.”

Laten zijn kost geld

Met die begeleiding zit het wel goed. De initiatiefneemster voor de kas in Amersfoort heeft deze taak op zich genomen. Verder is er vanuit de Stichting een projectplan, waarin bijvoorbeeld wordt vastgehouden aan een uniforme vormgeving van de kas, die inmiddels ook navolging heeft gekregen in Bergen op Zoom, Ede en Den Haag. 

Roxanne: “De inrichting wordt verzorgd door de Stichting, die ook een styliste en een kassenbouwer heeft. Maar een styliste zit bijvoorbeeld wel verwerkt in de prijs die de initiatiefnemer in een plaats moet betalen om de kas er te laten zijn. Daarom zijn sponsors en crowdfunding heel belangrijk. Ik heb ook een kernteam om me heen nodig. Mijn zussen, man en vriendin hebben al te kennen gegeven me te willen helpen, dus dat zit goed. Verder zijn vrijwilligers met feeling met rouw nodig om bij en in de kas te staan om mensen binnen te laten en eventueel te begeleiden.”

Oudere generatie

Zodra Roxanne groen licht heeft voor een locatie, kan ze hiermee dus aan de slag. Ze is er op tijd bij en hoopt dat haar oma de kas in het Westland nog mee kan maken. “Ik zou het mooi vinden als ook de oudere generatie Westlanders, die nuchter omgaat met rouw, de kas bezoekt.” Roxanne, van een jongere generatie, merkt dat ze haar rouw wil delen en zich kwetsbaar op wil stellen. 

Rugtas

“Twee jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik dit zou durven. Nu denk ik: het mag gewoon. Het gaat uit die rugtas, het mag er zijn. Maar zoals de naam al zegt, kun je in de kas ook vieren. Bijvoorbeeld je gezondheid nadat je heel ziek bent geweest. Dan vier je het leven.”