In memoriam: Kees de Groot was een van de grondleggers van de moderne tuinbouw

Cultuur
Kees de Groot werd 84 jaar.
Kees de Groot werd 84 jaar. (Foto: PR)

Op 1 april is Kees de Groot overleden. Hij werd 84 jaar. Kees de Groot was geen onbekende in de kassenbouw en was een van de grondleggers van de moderne tuinbouw.

Door Shaniel Raghoenath

Kees begon zijn indrukwekkende carrière bij kassenbouwer Onderwater, waar hij al snel zijn weg vond naar Voskamp en Vrijland (V&V), destijds ‘s werelds grootste kassenbouwer. In zijn tijd bij V&V klom hij op tot de positie van directeur, en zijn leiderschap speelde een cruciale rol in het succes van het bedrijf op het wereldtoneel.

Nieuw thuis

Na het faillissement van V&V in 1985, een periode die hij herinnerde als een uitdagende tijd van chaos en verandering, vond Kees een nieuw thuis bij kassenbouwer Wanders. Zijn onvermoeibare geest en innovatieve geest kwamen tot uiting in zijn latere onderneming, Alkupro, waar hij grenzen bleef verleggen met revolutionaire ontwerpen en technologieën.

Zijn vindingen stonden bekend om hun degelijkheid

Zijn passie voor perfectie en degelijkheid bracht hem naar alle uithoeken van de wereld, van de Verenigde Staten tot China en Japan, waar zijn expertise en vakmanschap werden gewaardeerd en geëerd. Zelfs in zijn latere jaren, toen hij in 2013 Dutch Agro Systems oprichtte, bleef Kees een toonbeeld van onvermoeibare energie en vastberadenheid, altijd op zoek naar nieuwe manieren om de kassenbouw te verbeteren. Zo maakte hij de ontwikkeling mee van hout naar staal naar aluminium - en nieuwe systemen. Zijn vindingen stonden bekend om hun degelijkheid: ze moesten sterk en stormbestendig zijn en makkelijk te monteren.

Nalatenschap

“Kees laat een mooie erfenis achter in de vorm van zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de kassenbouw en zijn inspiratie voor vele anderen in het vak. Hij zal gemist worden, maar zijn nalatenschap zal voortleven in de innovaties en ontwikkelingen die hij heeft achtergelaten. Kees heeft in zijn loopbaan velen over de kassenbouw geleerd. Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden in deze moeilijke tijd”, aldus het team van Dutch Agro Systems.

Voor meer informatie:
Shaniel Raghoenath
Dutch Agro Systems
shaniel@dutchagrosystems.com
www.dutchagrosystems.com

Bron: Groentennieuws.nl.