Zo was het uitverkochte 30e Huiskamerfestival Westland in Maasdijk

Cultuur
Howlin' Peat.
Howlin' Peat. (Foto: Cultuurverbinders)

Het 30e Huiskamerfestival Westland, georganiseerd door de Cultuurverbinders, overspoelde op zaterdag 20 april de kern Maasdijk met een magische mix van muziek, poëzie, storytelling en theater tijdens de 64e editie van het festival.

Door Anneke Duyvesteijn

Het doel van dit sprankelende evenement blijft onveranderd: het samenbrengen van mensen uit de buurt en het dichterbij brengen van cultuur. Dit jaar was het concept van een gevarieerd programma wederom een doorslaand succes, met de kaarten die binnen twee dagen waren uitverkocht.

Gelukkig waren de weergoden het festival gunstig gestemd, ondanks een dag vol buien. Tijdens het evenement bleef het droog, wat vooral prettig was gezien de 5,6 tot 6,6 km lange culturele wandeling die deelnemers aflegden.

Start

Het festival startte in Wijkcentrum De Prinsenhof aan het Cornelis Houtmanplein, waar deelnemers werden verwelkomd met een hartverwarmend kopje koffie of thee. Onder het licht van een bijna volle maan begaven ze zich vervolgens naar de huiskamers van gastvrije bewoners van Maasdijk om te genieten van een scala aan optredens.

  • In Huiskamer 1, bij de familie van der Kruk, betoverde het duo Zus met Cactus het publiek met hun meerstemmige geluid en een selectie ‘Guilty Pleasures’. Ze sloten af met een eigen interpretatie van ‘Ik bel je zomaar even op’ van Gordon.
  • In Huiskamer 2, bij de familie van der Meer, gaf het trio De Maxima’s een voorproefje van hun nieuwe materiaal voor hun aankomende avondvullende programma ‘Verzingeving’. Hun komische sketch over het geven van cadeaus en het nummer ‘Leer me kennen’ zorgden voor veel hilariteit.

De Maxima’s.

  • Huiskamer 3, bij de familie van der Cingel, bood een primeur met het akoestisch duo Komfort & Joy, dat hun eigen geschreven liedjes ten gehore bracht over het leven, herinneringen en verwerking van rouw.


Akoestisch duo Komfort & Joy.

  • In Huiskamer 4, bij Spruijt en Opperman (familie Smits), gaven Carlie Spruijt en Eva Opperman een voorproefje van hun derde avondvullende programma ‘Verzingeving’ met sketches en treffende teksten.
  • Bij De Aventurijnschool in Huiskamer 5 bracht volksmuziekgroep Kummel een inspirerend optreden met liederen uit verschillende landen.


Volksmuziekgroep Kummel.

  • Het festival werd afgesloten in Huiskamer 6, bij Ad en Nancy de Koning, waar de band Howlin’ Peat het publiek vermaakte met een divers repertoire, waaronder nummers van Neil Young en de Rolling Stones.

Na afloop bedankte voorzitter Frank van Veen alle gastvrije huiskamereigenaren, artiesten, vrijwilligers en gidsen tijdens de gebruikelijke afsluitende PARTYcipatie in Wijkcentrum De Prinsenhof.

Ondanks wat zachte druppels aan het einde van de avond, keerden de deelnemers voldaan huiswaarts na een betoverende dag vol cultuur en verbinding in Maasdijk.