Vervanging armaturen op Westlandse sportvelden begonnen

Duurzaamheid
Wethouder Anko Goudswaard trapt de vervanging van bijna vierhonderd armaturen langs Westlandse sportvelden af door symbolisch een armatuur naar boven te hijsen.
Wethouder Anko Goudswaard trapt de vervanging van bijna vierhonderd armaturen langs Westlandse sportvelden af door symbolisch een armatuur naar boven te hijsen. (Foto: DvE)

De verlichting langs sportvelden in Westland wordt flink verduurzaamd. In nog geen twee maanden tijd zullen alle armaturen - op lichtmasten in eigendom van de gemeente - vervangen zijn voor LED-armaturen. Vrijdagochtend 6 oktober trapte wethouder Anko Goudswaard (GemeenteBelang Westland, o.a. Sport) de start van deze grootschalige operatie af bij RKVV Westlandia in Naaldwijk. 

Door Debbie van Eijk

Als wethouder Goudswaard aankomt bij Westlandia, gaat hij meteen even op het veld staan: “Het heilige gras”, noemt hij het gekscherend. Zeventien jaar lang gaf hij hier les als docent Lichamelijke Opvoeding. Hij werkte tweeëntwintig jaar in het onderwijs; pas toen hij directeur werd, stopte hij met lesgeven. Vandaag mag hij een bijzondere symbolische handeling verrichten: de eerste armatuur de lucht in hijsen van de ongeveer 500 die zullen volgen op de sportvelden in Westland. De 500 armaturen bevinden zich op ongeveer 375 lichtmasten. Verder worden er binnen deze operatie achttien lichtmasten vervangen en vier rechtgezet. 

Eénentwintig sportverenigingen profiteren van de actie. De vervanging van de armaturen vindt niet overal plaats; sommige verenigingen zijn al voorzien van nieuwe verlichting, bijvoorbeeld bij de aanleg of renovatie van kunstgrasvelden of door de verenigingen zelf, met subsidie van de gemeente. Voor de sportvelden die nu aangepakt worden, geldt dat de armaturen gemiddeld zo’n twintig à vijfentwintig jaar oud zijn. Echt toe aan vervanging dus, zeker conform de nieuwste richtlijn voor de verlichting uit 2021. 


De armaturen hebben de kleuren en lijnen van de Westlandse vlag. - DvE

Er zijn veel meer gemeenten die de verlichting langs sportvelden nu aanpakken door die richtlijn, maar Westland behoort wel tot de eerste ongeveer dertig gemeenten die dit doen. “Vaak gebeurt dit ook plukje bij plukje en is het een lang traject,” is de ervaring van Evert Mandemaker van B.A.S. (Begeleiding en Advies Sportterreinen), die het hele vervangingsproces heeft voorbereid en er nu toezicht op houdt, in opdracht van gemeente Westland. “Om het in één keer aan te pakken, is een goede keus van de gemeente. Qua beheer is dit veel efficiënter.” Om een voorbeeld te noemen van dat efficiënte beheer: als er in de toekomst een storing is aan een lamp, vliegt er een drone naartoe. De lampenkabels werken met een plug & play-systeem en zijn daardoor snel vervangbaar.

Drone

Ook voor het plaatsen van de armaturen is gebruikgemaakt van een drone. Op tachtig meter hoogte heeft die de verdeling van licht en donker gemeten. Zo konden de schaduwplekken er nog uit worden gehaald, vertellen Nico Arkesteijn (bestuurslid Westlandia, algemene zaken) en John Vollebregt (technische zaken en vicevoorzitter), die donderdagavond 5 oktober bij zo’n meting waren. Die avond werd de nieuwe verlichting uitgeprobeerd op een van de velden van Westlandia. Het bestuur van  Westlandia is blij met de nieuwe verlichting: “Het levert een substantiële bezuiniging op”, aldus de mannen. LED-verlichting gaat lang mee en heeft minder energie nodig dan de oude veldverlichting. “En beter licht”, vullen Arkesteijn en Vollebregt aan. Een bijkomend voordeel is voor omwonenden van de sportparken: omdat het licht van de LED-lampen meer geconcentreerd wordt op het veld, is er minder lichtoverlast in de omgeving.

Wethouder Goudswaard: “Ik ben erg blij dat wij als gemeente op deze manier kunnen bijdragen aan een goed en duurzaam sportklimaat voor jong en oud.”


 Westlandia-bestuursleden Nico Arkesteijn (links) en John Vollebregt (rechts) zijn blij met de nieuwe verlichting. In het midden wethouder Goudswaard op het hem vertrouwde ‘heilige gras’. - DvE