Onderzoek laat zien: veel pesticiden in Westlands regenwater

Duurzaamheid
De 'dramatische luchtvervuiling' komt volgens Naaldwijker Aad van Uffelen door meerdere pesticiden uit kassen en landbouw.
De 'dramatische luchtvervuiling' komt volgens Naaldwijker Aad van Uffelen door meerdere pesticiden uit kassen en landbouw. (Foto: RvE)

“Het regent pesticiden in Westland.” Dat is de conclusie die de Westlandse natuurbeschermer Aad van Uffelen trekt op basis van een deze week verschenen milieurapport van de Natuur en Milieufederatie Zuid- Holland en Pan Europe. Van Uffelen leverde zelf monsters van regenwater in Westland voor het onderzoek. Hier zaten ongeveer honderd soorten bestrijdingsmiddelen in.

De pesticiden vormen een risico voor de biodiversiteit van ecosystemen en voor de gezondheid van mensen, “zeker voor die van kinderen”, waarschuwt Van Uffelen: “Zeker nu we weten dat hersenziekten als Parkinson mogelijk direct het gevolg kunnen zijn van pesticiden zoals Glyfosaat. En wat doet het met de genen, met allergie, ons immuunsysteem of kanker?” Hij concludeert: “Duidelijk is dat gesloten kassystemen niet veilig zijn en niet gesloten. Er lekken veel pesticiden.”

Regenwater

In Nederland werden 42 pesticiden gedetecteerd, waaronder verschillende verboden stoffen. In ronde 1 van april 2023 werden 10 en in ronde 2 van juni, zelfs 35 pesticiden aangetroffen in regenwatermonsters. “Nederland was het land met het hoogste aantal pesticiden in één regenwatermonster, dit wijst op een dramatische luchtvervuiling door meerdere pesticiden uit kassen en landbouw.”

Verboden stoffen

Ook Van Uffelen ving in april en juni regenwater op. “In het Westlandse oppervlaktewatermonster van april, zijn twee van de 15 aangetroffen stoffen verboden (propiconazool en de metaboliet 2,6-dichloorbenzamide van de verboden uitgangsstof dichlobenil).” In juni waren nog meer stoffen dat: “In het oppervlaktemonster van juni, zijn vier van de 19 aangetroffen stoffen verboden (chloorprofam, famoxadone, propiconazol en de metaboliet 2,6-dichloorbenzamide).”

Maar daar houdt de onheilspellende reeks scheikundige namen nog niet op: “Verder werden fluopyram, prosulfocarb, pyrimethanil, toclofos-methyl, tetrahydroftaalimide (een metaboliet van folpet) en N,N-diethylchloorprofam, famoxadone, 3-methylbenzamide (DEET) aangetroffen in alle oppervlakte- en regenwatermonsters. De PFAS[3] stof fluopyram (0,26 µg/l en 0,25 µg/l) overschreed de limiet voor drinkwater (0,1 µg/l) in beide oppervlaktewatermonsters”, aldus Van Uffelen.

Veel erger

“We kunnen wel stellen dat de vervuiling van water, ook van regenwater door pesticiden veel erger is dan dat testen van bijvoorbeeld het Hoogheemraadschap van Delfland en LTO ons aangeven. Niet duidelijk is wat de gevolgen zijn van zoveel gif in het water en de lucht, voor de natuur en voor de mens.” 

Waarom maken we ons niet méér zorgen over onze leefomgeving?

“Al weten we dat ook vogels en het waterleven veel last hebben van pesticiden. 49 schadelijke stoffen werden gevonden bij dode grutto’s, onze nationale vogel. En 93% van onderzochte appels kunnen ouders beter niet aan hun baby’s of peuters geven. Waarom maken we ons niet méér zorgen over onze leefomgeving?”