Zeer sombere berichten over de glastuinbouw

Nieuws

Twee uiterst sombere berichten bepaalden de afgelopen week de bedompte stemming in de glastuinbouw. Uit kringen van AgriDirect kwam het bericht dat 7,6% van de Nederlandse glastuinders hun bedrijvigheid zouden willen uitbreiden, terwijl 7,7% overweegt te stoppen.

Het tweede bericht was verpakt in de nieuwjaarstoespraak van Sjaak van der Tak. Deze burgemeester van Westland, tevens voorzitter van Greenport Holland en lid van de landelijke Stuurgroep Platform Duurzame Glastuinbouw, verwacht dat er over enkele jaren in Westland nog maar 400 tot 450 bedrijven van de huidige 800 over zijn.

Russische Boycot
De GlastuinbouwScanner 2014 die AgriDirect jaarlijks uitvoert, werd afgelopen november op de sector losgelaten. Tijdens de telefonische inventarisatie hebben ruim 2.000 Nederlandse glastuinders vragen over hun toekomst- en investeringsplannen beantwoord. De inventarisatie had plaats nadat de Russische boycot van kracht werd. Bij het onderzoek meldde 14,6% van de Nederlandse glastuinders heel veel of behoorlijke hinder te ondervinden van de Russische boycot.

11% Opkwekers
De meeste Nederlandse glastuinders voorzien geen grote veranderingen binnen de bedrijfsactiviteiten in de toekomst, blijkt uit de Glastuinbouwscanner 2014. Van de ondervraagden gaf 84,7% aan van plan te zijn om de bedrijfsactiviteiten op gelijke voet voort te zetten. Onder de glasgroentetelers denkt 8,8% aan bedrijfsuitbreiding en onder de snijbloementelers is dat 7,8%. Het percentage ondernemers dat overweegt te stoppen ligt op 7,7%. Van ondernemers die planten opkweken denkt 11,0% aan bedrijfsbeëindiging. Op 22,6% van de glastuinbouwbedrijven met een bedrijfshoofd van 50 jaar of ouder kan men rekenen op een opvolger.

Halvering
De glastuinbouwsector moet, om te overleven, meer gaan samenwerken. Dat zei Sjaak van der Tak in zijn nieuwjaarstoespraak. “Na jaren van moeizame prijsvorming en afzet is de Russische boycot met name voor de groentesector een nieuwe tegenvaller. En dat voor een sector die van levensbelang is voor Westland.” De burgemeester refereerde aan het recent uitgebrachte McKinsey-rapport over de toekomst van de Nederlandse glastuinbouw aan. “Er is ernstige financiële nood bij meer dan de helft van de groentebedrijven en er is sprake van groeiende en betere concurrentie uit Spanje en Marokko.”

Samen gaan
“De glastuinbouw staat op een tweesprong, maar eigenlijk is er geen keuze”, aldus Van der Tak. “De oplossing ligt in samenwerking vanuit een heldere concernstrategie”. De burgemeester noemde daarbij coördinatie op sectorniveau en opperde een nieuw ‘Hollandlabel’, een merk ‘Made in Holland’ dat voor goede en gezonde producten staat. Er moet volgens Van der Tak worden samengewerkt in robuuste en marktgerichte telersverenigingen. Voor Westland houdt dat in dat familiebedrijven samengaan en dat handelshuizen een moderne topcoöperatie creëren. Zij moeten grotere consortia gaan vormen om de positie op de internationale markt te versterken.