Westland is minst groene gemeente

Nieuws
"Het groen in de kassen telde niet mee voor het onderzoek." (Foto: "Willem Overkleeft (Archief)")

Westland heeft de twijfelachtige eer om de minst groene gemeente van Nederland te zijn. Dat meldt RTL Nieuws. In een onderzoek van de Universiteit Wageningen komt onze gemeente uit de bus als gemeente met het minste groen binnen de bebouwde kom. Westland wordt gevolgd door Velsen, Beverwijk, Katwijk en Zandvoort. De groenste gemeente is het Groningse Bellingwedde. Omdat het onderzoek alleen kijkt naar groen binnen de bebouwde kom, komt ook onze groene buurgemeente Midden-Delfland slecht uit de bus. De gemeente eindigt op plaats 335 van de 388.

Tegenover RTL Nieuws zegt wethouder Meijer dat de gemeente Westland voor meer groen gaat zorgen. De komende twee jaar is er in totaal 3,7 miljoen euro uitgetrokken voor het groener maken van Westland. Hierbij moet vooral worden gedacht aan extra bomen.

Poeldijk minst groen

De groenheid van een woongebied is berekend door onderzoeker Gerbert Roerink van de universiteit van Wageningen. Hij gebruikte daarvoor de groenindex. Dat is een getal tussen de 0 en de 1 waarmee, aan de hand van satellietgegevens, wordt aangegeven hoe groen een stuk land is. Bij een waarde van 0 is er zelfs geen onkruid te bekennen en bij een waarde van 1 is het volledige oppervlak groen. Binnen de gemeente Westland werden verschillende woongebieden geïndexeerd. Poeldijk scoorde daarbij het slechtste met een groenindex van 0.2569. Het dorp mag zich daarmee de minst groene bebouwde kom van Nederland noemen. Heenweg volgt met een score van 0.2679 en Naaldwijk en Honselersdijk halen 0.2880. Monster en Ter Heijde scoren op 0.2934 en De Lier 0.2960. Kwintsheul blijft steken op 0.3040 en ‘s-Gravenzande op 0.3189. Maasdijk scoort 0.3399. Bovenaan de Westlandse ranglijst staat het Westerhonk, dat door de onderzoekers als apart gebied wordt aangemerkt. Het woongebied voor mensen met een verstandelijke beperking scoort 0.5445.