Brand in Wittebrug mogelijk aangestoken

Nieuws
Afbeelding
(Foto: "PR")

De politie vermoedt dat de brand in seniorencomplex Wittebrug in Poeldijk is aangestoken. Ze is daarom op zoek naar getuigen. Wie iets gehoord of gezien heeft of wie camerabeelden heeft uit de omgeving van het complex, kan zich melden bij de districtsrecherche Delft-Westland via 0900-8844.

De brand woedde in de nacht van zaterdag op zondag in een scootmobiel. De brand was snel onder controle, maar de rook trok door een trappenhuis of liftschacht het hele appartementencomplex door. Daarom werd het hele gebouw, waarin meer dan honderd aanleunwoningen voor ouderen zijn gevestigd, ontruimd. Drie bewoners moesten naar het ziekenhuis omdat ze rook hadden ingeademd. Eén bewoner werd na de ontruiming onwel en moest ook naar het ziekenhuis. Bij de ontruiming werd ook een hoogwerker ingezet waarmee mensen van de balkons werden gehaald. Ook heeft de brandweer heeft een aantal huisdieren, waaronder een hulphond, uit de woningen gehaald.

Hotels

In eerste instantie werden tankautospuiten uit Monster en Honselersdijk en een hoogwerker van kazerne Loosduinen ter plaatse gestuurd. Toen bleek dat er veel personeel benodigd was bij de ontruiming zijn meer brandweereenheden, uit Wateringen en Den Haag, ter plaatse gestuurd. Burgemeester Van Ardenne-Van der Hoeven liet zich ter plaatse op de hoogte te stellen van de situatie.

De bewoners van 42 appartementen hebben deze dagen elders onderdak moeten vinden omdat de woningen te beschadigd zijn. Wie niet bij familie of vrienden terecht kon is naar een hotel gebracht. De eerste nacht in Unicum Elzenhagen en het Fletcher Hotel-Restaurant Carlton in Naaldwijk en daarna het Bastion Hotel in Vlaardingen.

Schoonmaak

De schoonmaak van het pand is inmiddels begonnen. Ook wordt een inventarisatie gemaakt van de schoonmaakwerkzaamheden van het hele gebouw en woningen om te kunnen bepalen hoe lang nodig is om de woningen weer bewoonbaar te maken. Zodra dit bekend is, worden de bewoners hierover geïnformeerd. Op maandag is de burgemeester met de getroffen bewoners in gesprek gegaan over het verdere verloop van de hulpverlening.