Instagram-post leidt tot een expositie in India

Nieuws
"Elise Eekhout voor het werk dat ook in Indi\u00eb wordt getoond." (Foto: "Priv\u00e9")

De Westlandse kunstenaar Elise Eekhout, geboren en getogen in Kwintsheul, werd online uitgenodigd om het schilderij ‘NoMangrove’ van haar hand te laten zien in een galerie in India. Zonder de pandemie zou kunstenaar Elise Eekhout waarschijnlijk niet zijn ‘ontdekt’ door deze galerie.

De moeder van twee kinderen in Zoetermeer, een zakelijke ondernemer die kunstenaar is geworden, heeft haar werk de laatste tijd niet kunnen laten zien. Met corona-beperkingen en de afnemende stroom van klanten, hadden galeries exposities gesloten of bezuinigd. De verbazing was dus groot toen Eekhout onverwachts werd benaderd door een galerie in Meerut, India. Een schilderij dat ze op haar Instagram-account @EliseEekhoutArt had geplaatst, had de aandacht getrokken van een kunstconservator.

Ode

“Ik werd uitgenodigd om internationaal te exposeren - allemaal door het gebruik van technologie”, zegt Eekhout. “De hoofdcurator in de galerie, Prof. (Dr.) Pintu Mishra, stuitte op Instagram op mijn schilderijen en vond ze geweldig. Hij vroeg of ik een van mijn schilderijen voor de tentoonstelling wilde inzenden als gastexposant. In deze moeilijke tijd biedt kunst troost en hoop. Tegelijkertijd biedt kunst de mogelijkheid om te reflecteren en de confrontatie aan te gaan met de maatschappij. Deze expositie in de Raja Ravi Art Gallery is niet alleen een ode aan creativiteit, schoonheid en vakmanschap. Het dient ook als een broederschap tussen gelijkgestemden uit verschillende culturen en continenten.”

Transport

Elise hoefde alleen maar een foto van haar schilderij te maken en het digitale beeld naar de de Raja Ravi Verma Art Gallery in India te sturen. Zij hebben daarna een professionele reproductie van hoogwaardige kwaliteit laten vervaardigen voor de tentoonstelling. “De kosten van verpakking, verzending, verzekering en douanekosten kunnen verstikkend zijn”, zegt ze. Bovendien is er altijd de angst dat kunst tijdens het transport beschadigd kan raken. “Ik zou niet blijer kunnen zijn... om internationaal te exposeren zonder iets te hoeven verzenden of kosten te hoeven maken.”

De reproductie van ‘NoMangrove’, is van 16 tot 31 juli te bewonderen in de Raja Ravi Verma Art Gallery in Meerut in India. Het originele werk is te bezichtigen in Eekhout’s atelier in Waddinxveen.

Het werk van Elise Eekhout is online te bekijken op haar instagrampagina @EliseEekhoutArt en op haar website www.eliseeekhout.nl.